Beneficiile cititului cu voce tare

Beneficiile cititului cu voce tare împreună cu al tău copil

Cititul – o lume magică

📚 Vrei ca cel mic să își dezvolte pasiunea pentru citit?

📚 Vrei să petreci timp de calitate cu copilul tău, un moment în care să te conectezi cu el?

📚 Vrei să îi stimulezi mintea, să îl ajuți să își dezvolte noi abilități de gândire?

Ei bine iată cum le poți face pe toate, printr-un lucru foarte simplu: cititul cu voce tare. Multe studii au arătat cât de important și cât de benefic este să le citim copiilor de la o vârstă foarte fragedă, ba chiar înainte de naștere. Efortul este atât de mic, iar câștigurile sunt extrem de mari, atât în ceea ce privește dezvoltarea acestuia, cât și în ceea ce privește relația cu copilul tău. 


Beneficiile cititului cu voce tare:

1. Conexiune profundă cu copilul tău

Beneficiile cititului cu voce tare includ facilitearea dezvoltării cognitivă, socio-emoțională și dezvoltării limbajului. Pe lângă aceste lucruri, timpul petrecut citindu-i copilului întărește relația dintre voi. Aceste momente sunt oportunități de conectare cu copilul tău, în moduri semnificative. Un moment în care puteți vorbi despre povestea respectivă, puteți împărtăși idei și perspective. Puteți să vă cunoașteți mai bine. 

Este un moment departe de tehnologie, departe de ecranele telefoanelor și a calculatoarelor. Este momentul în care copilul învață cele mai multe, deoarece le învață de la persoana cea mai apropiată lui. Este momentul în care toată atenția ta este asupra copilului.

Este momentul în care îi arăți cât de mult înseamnă pentru tine.

2. Iubirea față de lectură

Faptul că stăm împreună cu cei mici și le citim, arată de fapt cât de mult ne place să citim și cât de distractiv este! Știm foarte bine că cei mici ne imită comportamentele. Copilul va înțelege că cititul și cărțile sunt prietenele noastre și îl vom ajuta să descopere minunata lume a lecturii.

Astfel, copilul își va dezvolta o dorință pentru lectură și va citi cu drag, chiar și când va crește mare.

„Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – Frederick Douglass

3. Un bun start în viață!

Prin simplul fapt că stai acolo lângă ei în timp ce le citești, tu de fapt le antrenezi mintea. Cititul cu voce tare copiilor este o intervenție parentală pe care o poți face indiferent de vârsta copilului. Îi va oferi copilului un bun start în viață, un avantaj, fiind benefică pentru tot restul vieții lui.

Când un copil învață să citească, creierul acestuia folosește foarte multă energie pentru a decoda cuvintele și înțelesul acestora, dar când noi le citim, noi facem această decodare. Astfel copiii vor fi liberi să gândească, să se aventureze în acea poveste, să își imagineze, să se pună în pielea personajelor.

Deci ceea ce facem de fapt este să le antrenăm:

  • memoria
  • capacitatea de concentrare
  • empatia
  • creativitatea și imaginația

4. Un tărâm al informațiilor

Pe lângă aceste lucruri, un foarte important aspect este că cititul devine o sursă veritabilă de informații. Le oferim informații despre lume, despre personaje, despre situații și idei, pe care poate nu va avea șansa să le exploreze. Prin stimularea imaginației, le creștem capacitatea de rezolvare a problemelor, le oferim noi perspective. Vor descoperi noi moduri da e privi o problemă, noi moduri de a se raporta la lume. Vor avea parte de informații noi pe care le vor integra în felul lor de a gândi, deci vor fi mult mai pregătiți atunci când se vor confrunta cu probleme sau diferite situații.

De asemenea, îi ajuți să-și dezvolte capacitatea de exprimare orală, care îi poate ajuta mai departe în interacțiunile cu ceilalți.

5. Cititul devine mai ușor!

Chiar înainte de a se naște, singura sursă de informații din mediu pe care o iau bebelușii este auzul. Tu ești prima lor sursă de informații. De aceea mulți specialiști recomandă să începi să le citești chiar înainte de a se naște, să le reciți poezii, să le cânți. Să le vorbești. Astfel, ei extrag informații despre limbaj, despre regulile acestuia și despre ritm.

Tu le pregătești drumul spre dezvoltarea optimă a limbajului.

Multe studii au arătat că, părinții ce le citesc des copiilor, îi ajută pe aceștia să își îmbogățească vocabularul și abilitățile de a citi, aceștia având performanțe mult mai bune la școală, mai ales în ceea ce privește înțelegerea textelor.

6. O poveste înainte de culcare face diferența

Indiferent de vârsta copilului, o rutină înainte de culcare este o strategie parentală care îl învață pe copil disciplina. Introducerea cărților în această rutină, pe lângă faptul că îi oferă copilului beneficiile prezentate mai sus, facilită calitatea somnului. Cel mic se va simți relaxat și liniștit. Starea perfectă pe care o dorești să o aibă copilul tău pentru a avea un somn bun. O poveste înainte de culcare în fiecare zi, și te vei trezi peste puțin timp, că cel mic abia așteaptă să fie ora de culcare. De ce? Pentru că știe că îl va face să se simtă bine și că va petrece timp alături de tine. 

 


 

Ce îți rămâne acum de făcut este să descoperi singur beneficiile cititului cu voce tare și minunatele cărți pentru copii.

Pentru distracție și aventuri, noi propunem cartea Isa, Carla și Amos  în aventura magică- Povești educative pentru cei mici vol 1 . Această carte vă vor plimba pe tine și pe copilul tău în fermecătoarele aventuri din Orașul Resurselor, în care protagoniștii învață să își gestioneze emoțiile, învață despre alimentația sănătoasă și explorează domeniul educației financiare. Ascultă o poveste!

 

 

Găsești informații despre carte AICI.

 

Începe chiar de azi să îi citești copilului tău!

2 thoughts on “Beneficiile cititului cu voce tare împreună cu al tău copil”

  1. Pingback: 15 de idei creative de spatii de citit pentru copii iubitori de cărți - Hai în lumea Copiilor Creativi

  2. Pingback: Scrisul de mână la copii - importanța și beneficiile sale

Comments are closed.