”Vreau să petrec timp de calitate alături de copil, dar când?” Care este formula potrivită pentru a păstra echilibrul dintre viața persoanlă și cea profesională?
Timpul, o resursă critică
Timpul a devenit resursa cea mai critică atât la serviciu cât şi acasă. Găsirea echilibrului dintre viața de familie, carieră și alte aspecte din rutina zilnică în care e nevoie să-ți investești energia, reprezintă o provocare din ce în ce mai mare.
În societatea contemporană, adulții sunt din ce în ce mai ocupați. De cele mai multe ori, nu reușesc să își găsească timpul necesar pentru a comunica cu micuții lor, pentru a îi asculta sau pentru a petrece câteva momente alături de ei.
Pentru a compensa această absență a lor, mulți părinți preferă să suplinească această lipsă prin dăruirea gadgeturilor sau a altor jucării care să le distragă atenția copiilor. Mai mult, le îndeplinesc absolut orice dorinţă, renunţă sau fac multe excepţii de la regulile de comportament, devin prea protectivi sau foarte toleranţi cu comportamentul lor.
În realitate însă, nimic din toate acestea nu îi ajută nici pe copii şi nici relaţia dintre părinte și ei. Din contră, încurajează comportamente problematice ale copiilor.
Poate încuraja tantrumurile, acel plâns isteric în magazin pentru a primi jucăria dorită, şi nu îi învaţă abilităţi esenţiale pentru viitor.
Copiii nu vor avea capacitatea să amâne primirea unei recompense, să valorizeze ceea ce au deja sau să ia decizii în mod independent.
Ştiind aceste lucruri, ce rămâne totuşi de făcut?
Este necesar să facem alegeri radicale între muncă şi familie. Putem găsi metode prin care copiii să primească ceea ce merită din partea noastră, păstrându-ne totuşi cariera, preocupările faţă de propria persoană şi faţă de cuplu?
Cercetările arată tot mai ferm că un copil nu are nevoie de părinţi care renunţă la orice altceva pentru a i se dedica în totalitate. Din contră, un copil se dezvoltă mai sănătos când are părinţi mulţumiţi de viaţa lor. Părinți care au interese variate, succes în carieră, care sunt satisfăcuţi de activităţile lor. Părinți care nu transformă copilul în tot universul lor.
Pentru ca, atunci când creşte, cel mic să îşi dorească o carieră de succes, să înveţe, să fie împlinit – este esenţial să îl învăţați de mic, aceste valori, prin ceea ce faceți.
Este posibil să aveți o viaţă plină de satisfacţii şi de asemenea o relaţie excelentă cu copilul, pentru că ceea ce are nevoie copilul din partea voastră este calitate, şi nu cantitate.
Care sunt beneficiile petrecerii timpului de calitate împreună cu ai voștri copii?
👉 Copiii se simt iubiți și importanți.
👉 Copiii au oportunitatea de a-i ajuta pe părinți în a-și modela comportamentul.
👉 Părintele poate observa care sunt punctele slabe și cele forte ale copilului pentru a-l ghida mai bine.
👉Copiii au șansa de a-și exprima gândurile și sentimentele prin joc.
👉Relația dintre copii și părinți se dezvoltă formând o legătură puternică.
Timpul petrecut cu copiii construieşte temelia relaţiei cu părinţii şi a celorlalte relaţii pe care copiii le vor dezvolta pe tot parcursul vieţii.
Forţa unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei îl petrec împreună şi aprecierea pe care şi-o arată unul altuia.
Atunci când timpul pe care îl puteți oferi copilului este şi aşa scurt, ceea ce faceți cu el devine esenţial.
🔸 Care este soluția pentru a crește copii echilibrați?
🔸 Cum puteți fi mai conectați cu ai voștri copii?
🔸 Cum le puteți preda copiilor succesul rămânând conectați cu ei și bucurându-vă totodată de succes pe plan profesional?
Răspunsul la aceste întrebări este simplu!
Organizându-vă eficient timpul și făcând acele activități care contează cu adevărat.
Veți avea susținere și din partea statului în acest sens. Conform unui articol de pe siteul www.evz.ro în România va apărea un nou tip de concediu, cel de îngrijitor.
Părinții de copii mici care sunt angajați vor putea cere angajatorului un program flexibil de muncă.
Astfel, părinții de copii cu vârsta de până la opt ani pot cere angajatorului să le asigure un program de lucru flexibil. Acest lucru e datorat directivei europene nr. 1.158/2019, care trebuie transpusă până la începutul lunii august 2022.
Directiva vine în sprijinul părinților care au copii mici. În egală măsură, dreptul la program flexibil poate fi condiționat de angajator și pentru obținerea lui se va ține cont inclusiv de vechimea în muncă.
Conform noii directive, se introduce și un nou tip de concediu, cel de îngrijitor. În plus, se modifică durata concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.
Având și această oportunitate la dispoziție, nu vă rămâne decât să petreceți timp de calitate cu ai voștri copii. Dar poate te întrebi ce activități distractive și interesante poți face împreună cu cel mic? Intră aici și află cum vă puteți distra împreună și cum puteți să vă apropiați.