povești copiilor

De ce e important să le spunem povești copiilor noștri?

Prin faptul că le citim povești copiilor le insuflăm principii morale, experiențe de viață, le stimulăm gândirea și, nu în ultimul rând, petrecem timp de calitate cu ei.

„Dacă doriți să aveți copii inteligenți, citiți-le povești. Dacă doriți să fie și mai inteligenți, citiți-le și mai multe povești. Atunci când îmi examinez metodele de gândire, ajung la concluzia că darul fanteziei a însemnat mult mai mult pentru mine decât orice talent legat de gândire abstractă, pozitivă.” – Albert Einstein

 

Cititul, timp de calitate

Cititul poveștilor reprezintă un timp special petrecut împreună cu copiii. Aceste momente relaxante contribuie la construirea relației dintre părinte și copil, de asemenea întărește sentimentul de siguranță emoțională a copiilor.

De mici copii îndrăgim poveștile. Mai mult decât atât, aceste povești au rolul de a stimula educația și imaginația copiilor. Aceștia învață să descopere lumea minunată a cărților.

Citind povești copiilor, îi ajutăm să pătrundă într-un univers fantastic, plin de mistere și cât se poate de fascinant. Această fascinație îl atrage și încet, încet cu fiecare poveste citită micul ascultător pătrunde în acestă lume.

Odată pătruns în această lume, cel mic începe să își dezvolte limbajul, dar și să își îmbogățească imaginația. Mai mult, specialiștii spun că poveștile îi ajută pe cei mici să crească frumos.

Ascultând poveşti, copiii cunosc şi îşi însuşesc noţiuni, convingeri şi sentimente morale. De asemenea, se raportează la personajele pozitive şi dezaprobă comportamente negative.

Eroii din cărți și povești devin prieteni și modele pentru cei mici. Mai mult chiar, poveștile sunt „ocazia perfectă” pentru că cei mici să afle informații și să-și îmbunătățească abilitățile de lectură și de exprimare. Aceste abilități sunt foarte utile pentru succesul în viață.

 

Ce au de câștigat după ce le citim povești copiilor?

📖 le stimulează curiozitatea si contribuie la dezvoltarea creierului

📖 îi ajută să facă diferența dintre „real” si „ireal”, dar și să-și dezvolte propriile idei și scenarii

📖 îi ajută pe copii să înțeleagă schimbarea, dar și evenimentele noi sau înfricoșătoare

📖 nivelul de lectură al copiilor de 4-5 ani cărora li se citeşte zilnic, este mai avansat cu un an faţă de cel al copiilor de aceeasi vârstă cărora nu li se citeşte atât de des

📖 pe măsură ce copilul tău se ataşează de personajele favorite din cărţi, acestea îl vor ajuta să  empatizeze mai mult cu cei din jur şi, în consecinţă, se va dezvolta mai armonios atât pe plan personal, cât  şi  în  ceea ce priveşte relaţiile sale cu ceilalţi.

📖 le crește capacitate de concentrare şi au o mai bună înţelegere a textului oral;

📖 își dezvoltă abilitatea de a se implica emoţional într-o poveste;

📖 le crează o rutină relaxantă care le aduce bucurie înainte de somn

📖 le dezvoltă abilitatea de a anticipa sau prezice acţiuni ulterioare şi de a recunoaşte situaţii care au la bază o relaţie de tipul cauză-efect;

📖 le stimulează capacitatea cognitivă, le permite să emită judecăţi mai elaborate şi le îmbunătăţeşte memoria

 

Beneficii pe termen lung

Specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că activitatea produsă în creier atunci când ascultăm o poveste este foarte asemănătoare cu cea a unei experiente reale. Astfel, citirea sau ascultarea poveștilor îl va învăța pe copil cum să rezolve anumite probleme cu care se va întâlni.

Citind povești copiilor, contribuim enorm la educaţia copiilor, clădind caractere puternice, insuflând curaj şi principii morale fără a neglija iscusinţa şi înţelepciunea.

Cu alte cuvinte, poveștile îi ajută să se concentreze mai mult pe aspectele pozitive ale vieţii, fără a nega dificultăţile, oferindu-le răspunsuri şi soluţii cu ajutorul cărora să lupte împotriva obstacolelor reale.

 

A fi empatic înseamnă să vezi lumea din perspectiva celuilalt și să încerci să înțelegi ce simte cealaltă persoană.

 

Poveștile sunt o parte importantă a copilăriei pentru că ele dau libertate imaginației copilului. Îl fac să se simtă fericit și liber în universul său de copil.

Noi am venit în ajutorul părinților cu un produs nou care să-i ajute atât pe copii dar și pe părinți, este vorba despre Colecția poveștilor audio create de copii pentru copii. Aceste pachete audio le puteți găsi și în format fizic, intrând pe acest link.

Prin intermediul acestor povești copiii se bucură de lumea magică a poveștilor. Totodată, învață și informații prețioase despre cum să mănânce sănătos și despre cum să-și gestioneze emoțiile. De asemenea învață cum să economisească și să gestioneze banii, și multe alte informații care îi vor ajuta să ajungă adulți de succes.

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *