Educația financiară pentru copii începe acasă, cât mai repede posibil! Încă de mic, copilul trebuie să aibă cunoștințe din acest domeniu. Aceste cunoștințe îi vor folosi din plin pe viitor. Cea mai bună cale de a-l face pe copil să înţeleagă din ce în ce mai bine valoarea banilor este de a vorbi cu el despre aceasta în mod natural, și de a-l implica în activități reale, de viață, ce presupun bani.
Copilul tău crește văzând cu ochii, iar tu îți pui din ce în ce mai des întrebarea „când, cât și pentru ce să îi dau copilului bani de buzunar?” sau „cum să îl învăț pe cel mic să se raporteze la bani și la bugetul familiei?”
Importanța educației financiare la copii
Psihologul Gaspar Gyorgy, specializat în relațiile de familie, afirmă că: „Educația financiară a copiilor poate începe cât mai devreme posibil, chiar de la trei ani și un pic. Există studii care arată că vârsta aceasta este optimă și este puternic corelată cu succesul financiar al copilului în viață. Există un studiu longitudinal foarte bun, care arată că vârsta la care începe educația financiară pentru copii este un indicator foarte important al felului în care va gestiona copilul banii pe termen lung.”
În multe familii, discuțiile legate de bani se fac departe de atenția copiilor, dar este bine ca aceștia să fie conștienți de anumite lucruri reale legate de bani încă din copilărie și adolescență.
Dacă ajutăm copiii să înțeleagă cum stau lucrurile când vine vorba de bani și de câștigarea acestora, ei vor percepe totul cu o minte mult mai matură.
🤔 Cum putem începe educația finaciară pentru copii?
👉 Să îi învățăm să economisească împreună cu familia
Și copiii pot deveni parte a procesului de economisire. Dacă părinții economisesc, dar fără să arate acest lucru și copiilor, nu vor fi înțeleși.
Mai exact, dacă părintele pune bani deoparte, dar copilul are acces liber la orice își dorește, acesta nu va înțelege rolul economisirii.
Procesul de economisire poate fi unul comun, în care să fie integrați și copiii.
De exemplu, nu le mai cumperi dulciuri din oraș, ci pregătiți împreună prăjituri acasă. Nu-și mai cumpără mâncare la școală, ci iau pachet cu mâncare preparată de părinți.
Lucruri mărunte, dar care adunate pot avea rezultate remarcabile.
Astfel, copiii cresc cu o atitudine sănătoasă în ceea ce privește punerea banilor deoparte. Și învață să cheltuiască rațional, nu doar după impulsul de moment, atât de prezent la copii.
👉 Să îi învățăm să aprecieze și să valorizeze
E greu să refuzi un copil atunci când îți cere ceva, din două motive. Pe de o parte ți-e drag și vrei să îl faci fericit.
Pe de altă parte, copilul are grijă să marcheze refuzul tău cu plânsete și țipete.
E bine să le oferi copiilor ce își doresc. Totodată însă, excesul dăunează. Atunci când un copil primește tot ce-și dorește, nu mai știe să aprecieze. Nu mai conștientizează valoarea lucrului primit. Consideră pur și simplu că i se cuvine.
Uneori, e bine să îți refuzi copilul. Aici educația financiară pentru copii vine în ajutor. Vino cu argumente și cu mult calm atunci când nu vrea să accepte situația și, eventual, oferă-i alternative realiste.
👉 Să îi învățăm cum să-și câștige singuri banii făcând ceea ce le place
Copilul tău poate iubi tenisul. Sau un anume sport. Sau îi place să danseze. Sau să cânte. Sau chiar să gătească.
Când observi o predispoziție a copilului către anumite activități, încurajează-l în acea direcție.
Oferă-i suport moral și financiar. El își va concentra energia în a deveni tot mai bun în asta și inevitabil vor apărea și beneficii, inclusiv de ordin financiar.
Ajută-l să-și urmeze visul și învață-l cum să și-l susțină apoi și singur.
👉 Să îi învățăm să conștientizeze responsabilității în ceea ce privește finanțele
Copiii știu că sursa financiară provine de la părinți. Astfel, ei au liniștea unui echilibru financiar. Ceea ce e esențial pentru o bună dezvoltare psihică și emoțională a copiilor.
Pe de altă parte însă, e important ca ei să conștientizeze responsabilitatea în ceea ce privește finanțele. Mai exact, tot ce ține de câștigarea banilor și de folosirea lor.
Discută cu copiii, într-un limbaj accesibil lor, planul financiar pe luna respectivă. Arată-le care sunt prioritățile, spre ce anume trebuie direcționați banii. Explică-le că anumite plăți sunt mai urgente decât altele. Că sunt lucruri la care se poate renunța și altele care sunt necesare.
Include-i în deciziile de achiziții. Asta îi determină să fie implicați și să simtă că și părerea lor contează.
👉 Să îi învățăm să fie recunoscători pentru ceea ce au
Copiii se bucură atunci când primesc o jucărie nouă. Sau un gadget interesant. Dar efectul trece destul de rapid.
E important să conștientizeze și în alte situații că e bine să fie recunoscători pentru ceea ce au.
E important să îți înveți copiii că prosperitatea începe cu mulțumirea față de ceea ce ai. Înainte de toate, fii un exemplu.
Spune în fiecare zi, de față cu ei: „Sunt recunoscător pentru…” Ulterior, îi poți întreba și pe ei: „Tu pentru ce ești recunoscător?”
E posibil să auzi răspunsuri neașteptat de frumoase și pozitive!
Deoarece copiii știu să aprecieze mult mai mult lucrurile și oamenii care îi înconjoară.
Una din cele mai provocatoare misiuni pe care le au părinții este să-i ajute pe cei mici să facă diferența între dorința lor de a cumpăra orice și nevoia reală de a deține acel obiect,
Părintele este primul educator care poate să îl înveţe și să își susțină copilul în a stabili priorități în domeniul banilor.
A-ți educa copilul din punct de vedere financiar este la fel de important ca a avea grijă de sănătatea lui!
Din dorința de a ajuta atât părinții cât și copiii, noi am creat o serie de povești audio care să-i inspire pe copii să trăiască echilibrat din toate punctele de vedere, emoțional, alimentar, financiar și fizic.
Este vorba despre Colecția de povești audio, o serie de povești interpretate de copii pentru copii. Prin intermediul acestor povești copiii și adolescenții învață pas cu pas tot ce au nevoie să știe despre bani, economisire și gestionare, în funcție de categoria de vârstă.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!