dezvoltarea creativității la copii

Care sunt factorii care intervin în dezvoltarea creativității la copii?

Toți ne dorim ca copiii noștri să crească armonios. Cunoscând factorii ce intervin în dezvoltarea creativității la copii, ajutăm la procesul de creștere. O creștere armonioasă și o dezvoltare optimă, prin stimularea imaginației și a creativității.

Ce este creativitatea?

Creativitatea este semnul unicității fiecărei persoane și modul prin care copilul își dezvoltă și exprimă individualitatea. Este abilitatea de a vedea lucrurile în moduri noi, neuzuale, de a identifica probleme pe care alții nu le-au remarcat. Și nu în ultimul rând, de a găsi soluții inedite si eficiente pentru aceste probleme. 

Putem să stimulăm dezvoltarea creativității la copii prin tot ceea ce facem zi de zi împreună cu ei.

Pentru a crește un copil creativ este nevoie să faceți din aceasta o prioritate, să-i atașați valoare! 

Fiecare copil se naște cu un potențial creativ, care trebuie stimulat de către părinți pentru a se dezvolta. Pe lângă practicile parentale, mediul în care crește cel mic este foarte important pentru a facilita dezvoltarea creativității. Fie că ne referim la mediul proxim, activitățile din casă, ceilalți membrii ai familiei, jucăriile și obiectele cu care copilul ia contact, fie că ne referim la mediul exterior, vecinii, locurile de joacă, diverse alte locuri cu care copilul interacționează, toate au un impact puternic asupra lui.

Însă, referindu-ne la cele două medii și la interacțiunea copiilor cu acestea, precum și la interacțiunile sociale manifestate aici, putem identifica câțiva factori care inhibă dezvoltarea creativității la copii și, implicit, împiedică manifestarea optimă a acesteia.

Factorii ce intervin în dezvoltarea creativității la copii

👉 Prea multe reguli de comportament impuse copilului

Cu siguranță, există limite pe care copiii trebuie să le accepte și respecte, pentru a se putea adapta în societate. Însă, impunând prea multe limite, putem îngrădi modul în care copilul gândește. Acesta va învăța că există o singură modalitate de a vedea sau de a acționa: urmând cu strictețe regulile stabilite. 

Creativitatea presupune tocmai depășirea „regulilor” care există deja. Mai mult, contribuie la disponibilitatea de a căută și de a găsi noi modalități de organizare sau realizare a lucrurilor.

 

👉 Tipare de comportament sau de realizare a unor activități

Când copilul are de realizat o anumită temă, iar părintele îi arată doar care este modul „corect” în care trebuie să procedeze, pierde o ocazie de a-i stimula creativitatea. 

Este de dorit că modalitatea de realizare a unei teme să fie descoperită de copil, dar împreună cu părintele.

Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege! – Confucius

Rigiditatea este oricum deja impusă prin programele școlare care ne arată cum se rezolvă ”corect” o anumită sarcină. Aici se adaugă și punerea accentulul asupra materiilor obligatorii. Uneori, orele de pictură, desen sau muzică sunt înlocuite de matematică sau română. Iar acest lucru se întâmplă deoarece acestea sunt considerate a fi materii mai importante. Ele însă pot limita creativitatea la copii.

👉 Sistemul de notare ineficient

Există încă situații în care copiii iau note mari dacă reproduc lecția din carte. Ba chiar sunt depunctați dacă introduc în teme și propria părere.

Dar cum ar fi ca de azi să începem să privim lumea mai mult prin lentilele creativității?

Primul pas ar fi să încetăm să ne mai etichetăm, pe noi sau pe copii, drept „lipsiți de creativitate”. 

Nu există oameni lipsiți de creativitate, poate doar oameni care nu și-au dezvoltat această abilitate ÎNCĂ. 

Cu această deschidere și mentalitate de creștere din partea părinților, dezvoltarea creativității la copii are toate șansele să prospere.

Dorești să-i dezvolți creativitatea copilului tău într-un mod distractiv, ușor și eficient? Copil Creativ vine în ajutorul tău cu o mulțime de păpuși muppet cu care copilul tău va adora să se joace. Intră aici pentru a descoperi minunata lume a Păpușilor Copil Creativ!

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *