Creativitatea este unul dintre cei mai importanți factori ajutători în drumul nostru spre succes. Cu toții ne dorim ca cel mic să devină copilul creativ!
Prin „creativitate” nu se înțelege doar abilitatea de a putea picta un tablou, a scrie o poezie sau a compune un cântec. Creativitatea nu folosește doar la a putea compune melodii folosindu-te de vioară, chitară etc. și nu se rezumă doar la conceptul de artă.
Creativitatea este un element valoros într-o sumedenie de situații cu care un om se confruntă pe parcursul vieții, situații care implică – printre altele – rezolvarea de probleme.
Un om creativ va găsi soluții mai rapid atunci când se pune problema ieșirii dintr-un impas. Creativitatea este considerată, uneori, mai importantă chiar și decât inteligența ori memoria.
Iată câteva dintre cele mai mari beneficii ale creativităţii:
-
Creativitatea formează gânditori liberi şi critici
Creativitatea este un tip de gândire rațională. Nu te aşteptai la asta, nu? Numită şi gândire divergentă, creativitatea formează copii complecşi. Un copil creativ este un gânditor divergent. Spre deosebire de ceilalţi, pentru care nu există decât o soluţie fixă, omul creativ găseşte multiple soluţii, rezolvări şi posibilităţi.
Îndrumă-ţi copilul către activităţi creative, provoacă-l să găsească soluţii, ajută-l să privească altfel dificultăţile, să realizeze că o problemă are multiple posibilităţi de rezolvare – şi că toate sunt la el.
-
Creativitatea îi oferă copilului viziune
Un om care nu s-a îngrijit de creativitatea sa este un om rigid, care trăieşte într-un permanent blocaj. Poate cunoşti şi tu persoane care nu văd niciodată ieşirea dintr-o problemă, care nu văd frumosul în nimic din ce ne înconjoară, care nu ştiu să se bucure de lucrurile simple. Concentraţi doar pe rezultate imediate şi pe aşteptările celorlalţi.
Un copil îndrumat şi susţinut să fie creativ va deveni un adult liber, cu viziune, empatic, capabil să valorizeze munca celorlalţi şi să vadă dincolo de aparenţe.
-
Copilul creativ va fi un adult flexibil şi original
Copilul creativ va fi întotdeauna original, va căuta cele mai bune idei, cele mai inovative soluţii, nu va fi tentat să copieze stilul altora, nici nu va fi uşor influenţat, manipulat sau asimilat de mediile nepotrivite.
Îndrumă-ţi copilul către creativitate şi vei fi un părinte care se va mândri cu un adult implicat având în permanenţă dorinţa de perfecţionare şi descoperire a sinelui şi a celor mai bune soluţii.
Dacă matematica nu e punctul forte a copilul tău, nu te îngrijora. Poate metoda de predare nu a ajuns până la el. Caută variante, încearcă matematica distractivă, matematica creativă. E foarte important ca toate informaţiile esenţiale să ajungă la copil în maniera potrivită. Nu forţat.
Copilul creativ nu e copilul care îşi va petrece toată viaţa construind bărcuţe de hârtie, ci un copil care va deveni un adult inteligent, cu soluţii eficiente la îndemână.
Activitatea creativă susţinută îl va ajuta pe cel mic să îşi găsească singur tehnicile ideale prin care să se organizeze mai bine la şcoală. Nu există materii inutile, nici plictisitoare, totul ţine de maniera în care ele sunt prezentate sau ajung la copii.
Copilul va iubi mai repede chimia – dacă va face un curs experimental. La fel, dacă va începe să citească ceea ce îi place, are şanse mai multe să citească pe viitor, decât un copil care a început să citească forţat lecturi care l-au depăşit.
Călătoriile îi vor explica mai bine geografia, plimbările în natură îl ajută să înţeleagă biologia. Iar matematica distractivă este o metodă excelentă de a insufla dragostea, pasiunea şi utilitatea acesteia copiilor. Soluţia nu e să înveţe de frică.
Tu eşti persoana responsabilă pentru primii paşi ai copilului într-o lume mai bună. O lume pe care să o vadă frumoasă, în care să se integreze uşor şi de care să se bucure. Copilul creativ este mai motivat și are o stimă de sine mai crescută.
Creativitatea este cea care face diferenţa între oamenii care reuşesc şi aceia care se luptă permanent. Este semnul distinctiv al ingeniozităţii, care conduce la succese în lumea artei, ştiinţei şi tehnologiei. Nu poţi avea idei măreţe dacă nu eşti un om creativ.
Transformarea copilului tău în copilul creativ
👉 Încurajează-l să se exprime liber
👉 Oferă-i ocazia de a căuta soluţii pentru problemele care apar
👉 Petreceţi timp liber afară şi oferă-i ocazia să exploreze
👉 Studiile arată că joaca liberă în natură stimulează creativitatea şi curiozitatea de a explora.
👉 Apreciază eforturile, ideile, soluţiile şi comportamentul creativ al copilului, pentru a-l motiva.
În ultimele decenii s-a observat o scădere continuă a creativității. Acest lucru se întâmplă pentru că părinţii mulți dintre părinți nu-și mai încurajează copiii să fie creativi, le oferă soluţii standard, la îndemână, comune, utilizate de marea masă.
Programele oferite de tablete, calculatoare şi chiar telefoanele pe care le au copiii astăzi îi împiedică pe copii să-și dezvolte gândirea critică, creativă, divergentă.
Copiii au totul la îndemână, soluţia unică şi simplă, iar ei nu mai au motive pentru care să caute şi alte variante.
Concluzie
Curiozitatea e singura care îi mai îndrumă pe unii copii să caute mecanismul acestor soluţii standardizate. Aşadar, în calitate de părinți, vă revine responsabilitatea de a vă îndruma copilul către creativitate, de a vă implica în dezvoltarea lui şi de a-l ajuta să vadă lumea în ansamblu, nu doar dintr-un singur unghi.
Dorești să-i dezvolți creativitatea copilului tău într-un mod distractiv, ușor și eficient? Copil Creativ vine în ajutorul tău cu o mulțime de păpuși muppet cu care copilul tău va adora să se joace. Intră aici pentru a descoperi minunata lume a Păpușilor Copil Creativ!