Timiditatea copiilor poate ascunde emoții negative puternice, sau o încredere de sine scăzută. Este foarte des întâlnită și nu tot timpul e o problemă.
Copilul meu se ascunde după mine și nu vorbește cu ceilalți copii.
Aceasta poate fi normală în anumite situații, deoarece atunci când copii se află într-un mediu nou, neexplorat, aceștia au nevoie de timp să se adapteze situației. Un copil în aceste situații poate părea timid, la început, dar acest lucru e normal. Copilul inspectează mediul în care se află și procesează informația din jurul său. Acest lucru îi poate lua puțin timp. Timp în care, se gândește cum să inițieze acțiuni și cum să se comporte în circumstanțele respective.
Dar cum îți poți ajuta copilul dacă această timiditate persistă și acesta se retrage frecvent de la interacțiunile sociale cu ceilalți copii? Află mai multe despre timiditate pentru a-l înțelege pe copil și ajută-l să-l gestioneze emoțiile din spatele acestei timidități.
De ce e copilul meu timid?
E important să observi comportamentului copilului tău pentru a nu confunda timiditatea cu introversiunea. Astfel, vei înțelege mai bine acțiunile acestuia. Un copil introvert se simte confortabil când petrece timp singur și se poate simți epuizat după ce petrece mult timp cu alți oameni. Introversiunea este o trăsătură de personalitate, în timp ce timiditatea poate să progreseze într-o problemă.
După cum am spus și la începutul articolului, în spatele timidității se ascund de multe ori emoții negative puternice, cum ar fi rușinea sau frica de a nu fi respins de ceilalți. Un copil timid poate avea o încredere în sine scăzută, iar faptul că nu are încredere în forțele proprii îl va îngreuna atunci când va trebui să se adapteze unei situații sociale. De asemenea, timiditatea poate fi cauzată de un stil parental autoritar sau critica, care restricționează independența copilului, independență de care copii au nevoie pentru a se dezvolta optim și pentru a lega relații cu ceilalți.
Chiar dacă un copil timid pare că nu ar vrea să interacționeze cu ceilalți, acesta își dorește foarte mult, doar că el se concentrează pe emoția ce îi provoacă disconfort, iar acest lucru îl oprește din a iniția acțiuni. De exemplu, cel mic nu va merge la un copil să se joace cu el și nici să vorbească, dacă simte în acel moment o emoție puternică.
Acest lucru înseamnă că își va practica mai puțin abilitățile sociale și îi va fi din ce în ce mai greu să interacționeze cu cei din jur, astfel formându-se un cerc vicios.
Cum putem rupe cercul vicios?
Toți copiii sunt diferiți, cu personalități și temperamente variate. Nu există o formulă magică prin care putem combate timiditatea copilului. Însă, există mijloace prin care ne putem ajuta copiii să-și integreze felul lor propriu de a fi în relațiile sociale.
1. Observați comportamentul copilului și discutați cu acesta despre el
Când copilul se confruntă cu o situație nouă și observați că este timid, e important să îi înțelegem reacția, să nu îl certăm sau criticăm și să nu îl împingem să facă ceva ce nu dorește. Întreabă-l despre ceea ce simte, ajută-l să îți explice situația și ajută-l să înțeleagă că ceea ce simte este normal. Relatează-i o întâmplare când ai fost timid, ce ai simțit și cum ai acționat. Astfel, îi vei prelua din disconfort și va înțelege că și adulții trec prin astfel de situații.
De asemenea, observă-ți comportamentul tău în situații sociale, deoarece cei mici pot prelua din acestea. De exemplu, dacă atunci când te întâlnești cu cineva și simți un sentiment de frică în a interacționa, copilul tău va observa acest lucru și va simți și el acea frică.
2. Pasiunile și interesele copilului
Identificați lucrurile pe care copilul le face cu plăcere și găsiți un mediu în care acesta le poate practica cu alți copii. Acestuia îi va fi mult mai ușor să interacționeze cu ceilalți, dacă și restul copiilor au aceleași interesele ca și el. Astfel, atenția îi va fi concentrată pe activitate și nu pe disconfortul pe care îl simte.
3. Cu pași mărunți
Dacă observi că copilul se simte foarte inconfortabil când sunt mai mulți copii în jur, încearcă să-l ajuti să interacționeze la început doar cu o persoană, deoarece îi va fi mult mai ușor.
Compune niște obiective pentru a-l ajuta să depășeacă această timiditate, nu îi cere totul deodată. Scrie aceste obiective împreună cu el, făcându-le mici, pentru a nu-l solicita pe copil.
Jocul de rol poate fi foarte util pentru timiditatea copilului. În acest fel, copilul poate să-și antreneze abilitățile sociale, iar interacțiunea cu ceilalți copii va fi ameliorată.
Noi am creat Păpușile Copil Creativ pentru a-l ajuta pe copilul tău să își dezvolte abilități sociale, motrice și cognitive. Prin intermediul jocului de rol și al păpușilor creative, copilul tău își va antrena mintea, îndemânarea, dar mai ales abilitățile de comunicare și limbajul și astfel el își va înfrunta timiditatea cu care se confruntă.
4. Ajută-l să răspundă prietenos la comportamente prietenoase
Copii care răspund prietenos atunci când un al copil face un gest drăguț pentru ei, se descurcă mult mai bine în relația cu ceilalți. Ajutați-l pe copil să observe aceste comportamente din partea celorlalți și să răspundă întocmai. Un simplu ”Mulțumesc.” poate face diferența, deoarece bunătatea este apreciată și răsplătită.
5. Stimulează-i creativitatea
Ajută-ți pe copilul să-și manifeste creativitatea. Simțul creativ îi va îmbunătăți modul în care acesta se comportă în situațiile noi cu care se confruntă, deoarece îl va ajuta să găsească propriile soluții de a rezolva probleme.
Fii flexibil și permite-i copilului să fie liber. Încurajează-l întotdeauna să experimenteze. Copii au nevoie să se implice în multe situații specifice vârstei pentru a avea experiențe noi din care poate învăța.
Facilitând creativitatea, copilului îi va fi mult mai ușor să ia inițiativa în situații noi.
Și nu în ultimul rând, răbdarea e esențială când ne confruntăm cu timiditatea. Și, ține minte! Dacă vei înțelege de ce copilul tău este timid și vei afla ce se află în spatele timidității sale, îți va fi mult mai ușor să îl ajuți și să găsești soluțiile optime pentru a-l ajuta să treacă peste aceasta.
Dacă observi că cel mic e timid datorită faptului că nu are încredere în forțele proprii, ajută-l să-și dezvolte încrederea în sine.
Încrederea în sine
După cum am spus și mai sus, timiditatea poate fi cauzată de încrederea în sine scăzută. Încrederea în propria persoană este fundamentală în dezvoltarea copilului, iar concentrarea pe standardele impuse de alții duce la pierderea încrederii în sine.
Dar cum pot să-mi ajut copilul să-și crească încrederea în sine?
1. Apreciază toate eforturile copilului și deciziile acestuia
Aprecierile primite de la noi sunt foarte importante pentru cei mici, deoarece noi suntem un model pentru ei, iar aceștia ne respectă. Copii vor înțelege cât de mult le sunt apreciate eforturile și energia pe care aceștia le depun pentru o sarcină. Laudă-l indiferent de cât de mic e lucrul pe care l-a făcut. Dacă are o idee sau dacă învață ceva nou, oferă-i laude pentru a știi că eforturile sale și modul său de gândire sunt recunoscute. Ei vor dori să depună și mai multă energie în ceea ce fac. Și astfel, vor reuși să realizeze tot ceea ce își vor propune.
Bravo! Ai avut o idee foarte bună și ai făcut o treabă minunată!
2. Greșelile sunt bune!
Copilul tău au nevoie de multă susținere din partea ta, mai ales atunci când greșește. Modul în care te comporți cu el atunci când greșește este modul în care se va comporta el cu sine însuși atunci când va crește și va face o greșelă. Încurajeză-l să încerce din nou și din nou până va reuși. Greșelile sunt o oportunitate pentru ei de a se dezvolta și de a învăța lucruri noi. Trebuie să le atragem atenția asupra faptului că de fiecare dată când încearcă există o îmbunătățire, iar acest lucru îi va face mai dornici să încerce din nou.
3. Pot și de unul singur!
E important ca atunci când nu îi iese ceva, să îl lăsăm să încerce singur să găsească soluții, nu să facem treaba în locul lui. Doar așa acesta va învăța să se descurce în orice situație și să-și dezvolte abilitatea de a rezolva probleme, astfel căpătând și mai multă încredere în forțele proprii. Lasă-l să preia inițiativa în anumite situații, nu îi spune ce să facă. Eventual, ghidează-l cu întrebări pentru a afla soluția la o problemă:
- ”Ce ai făcut data trecută?”
- ”Ce crezi că ai putea încerca acum?”
- ”Cum ai putea îmbunătăți acest lucru?”
- ”Când ai reușit să faci ceea ce îți propui, cum ai reușit? Ce pași ai urmat?”
- ”Ce probleme ai întâmpinat?”
De asemenea, de cele mai multe ori când încearcă ceva și nu reușesc, copii spun ”nu pot!”. Ajută-l să înlocuiască acest ”nu pot”, cu un ”eu pot”, ”o să încerc până reușesc”!
4. Permiteți copilului să experimenteze lucruri noi și idei
Dacă copilul tău va avea sanșa să intre în contact cu cât mai multe experiențe noi și situații, acest lucru îl va ajuta să își creeze propria perspectivă asupra lumii. Cu fiecare experiență pe care o are copilul tău, încurajează-l să-și exprime propriile păreri legate de respectiva situație, de ideile ce le-a avut, ce a învățat, ce lucruri a înțeles etc. Astfel, el își va antrena mintea și va căpăta încredere în felul cum gândește, fără a mai avea presiunea incertitudinii în opiniile sale. Nu se va mai gândi că ceea ce zice e greșit, întocmai pentru că el va fi stăpân pe lucrurile ce le exprimă.
Discută cu el, pune întrebări, cere-i părerea!
5. Copilul este oglindirea ta
Tu cum reacționezi atunci când greșești? Tu ai încredere în tine? Te critici? Te cerți? Ești bun cu tine? Copilul tău observă toate comportamentele pe care le ai, le imită și le internalizează. Înainte să îți ajuți copilul, ajută-te pe tine, fii bun cu tine, fă totul cu încredere și răbdare. Astfel îți va fi mai ușor să-l ajuți pe cel mic!
Dragul meu părinte, nu există o formulă magică pentru a rezolva anumite probleme. Ceea ce este important este să comunici cu copilul tău, să îl înțelegi, să îl ajuți să-și exprime emoțiile. Fii autentic cu el. Să nu-ți fie frică să ascunzi cine ești și mereu să lucrezi la dezvoltarea proprie și a copilului tău.
Începând de azi, îți recomand să observi comportamentul tău și al copilului tău. Vezi unde ai putea interveni pentru a crește împreună încrezători.
Dorești să afli mai multe informații utile în ceea ce privește dezvoltarea optimă și sănătoasă a copilului tău? Atunci te invităm să ne urmărești pagina de Facebook: Copil Creativ.
Bucură-te de viață și crește împreună cu copilul tău!