modalități de gestionare a tantrumurilor

Crizele de furie la copii. Modalități de gestionare a tantrumurilor

În acest articol veți afla ce înseamnă tantrumul și când acesta devine o problemă. Mai mult, veți afla câteva modalități de gestionare a tantrumurilor.

”Terrible twos” – teribila vârstă de 2 ani

La această vârstă,  vorbim de un nivel maxim de activitate. Copilul dorește să exploreze independent o suprafață din ce în ce mai mare din mediu. Mai mult cel mic își consolidează conștiința de sine și începe să înțeleagă perspectiva celuilalt. Datorită schimbărilor de la această vârstă, copilul se luptă între o puternică dorință pentru independență și sprijinul oferit de părinți. O luptă intensă, din care copii se aleg cu foarte multe sentimente negative, pe care nu le pot controla, iar la final ne alegem cu o criză.

Ele sunt normale din punct de vedere al dezvoltării copilului. Ce este important este să aflăm cauza acestora. Astfel vom putea aplica cele mai potrivite modalități de gestionare a tantrumurilor.

modalități de gestionare a tantrumurilor

Modalități de gestionare a tantrumurilor și prevenirea acestora

În primul rând, trebuie să afli cauza tantrumului. Gândește-te la ce s-a întâmplat chiar înainte de acest tantrum, pentru a-ți da seama ce anume a cauzat criza respectivă. Majoritatea se datorează faptului că cei mici  își dau seama că nu au un control total asupra mediului și își doresc să fie independenți. Pentru aceste crize poți încerca strategiile următoare:

1. Oferă-i control

Identifică activitățile pe care le poate face și singur pe măsură ce crește și ghidează-l, dar treptat retrage-te din aceste activități. Activitățile acestea trebuie alese să fie specifice vârstei, fără a-l suprasolicita sau a-l răsfăța.

2. Laudă-l

Când face o activitate singur, fără ajutorul tău, nu-l grăbi și laudă-l la sfârșit. Poți să-l imiplici în treburi casnice. Fă totul cu plăcere, pentru că el te va imita și va face la fel ca tine. Când greșește nu-l certa, arată-i cum se face și ai răbdare cu el. Apreciază fiecare încercare.

Ai făcut o treabă minunată! Sunt mândră de tine.

3. Validează-i emoțiile și îmbrățișează-l

Știm că poate fi dificil într-o astfel de situație, dar acest lucru îl va ajuta să se liniștească. Spune-i că nu ești de acord cu manifestările lui și că îl iubești nespus. 

4. Metode de coping

Dacă observi că aceste crize se manifestă în anumite situații, ajută-l să găsească metode de a face față stresului și emoțiilor întâmpinate. Ajută-l să-și exprime emoțiile, deoarece aceste crize se datorează faptului că cel mic nu știe încă cum să-și gestioneze emoțiile.

O metodă de relaxare poate fi să faceți un exercițiu de respirație împreună. Inspirați adânc și expirați de câteva ori, pentru a-l ajuta să se calmeze.

Tantrum de manipulare

Aceste crize se deosebesc de restul prin faptul că apar atunci când copilul nu primește ceea ce își dorește. De exemplu, când mergi la magazin și nu vrei să îi cumperi ceva, iar copilul se aruncă pe jos, plânge și face crize. Când acest comportament a avut succes în trecut, copilul a învățat că trebuie să-l repete pentru a obține ceea ce vrea. În aceste tantrumuri poți încerca următoarele strategii:

1. Ignoră-l 

Când observi comportamentul respectiv, nu-i da atenție. Dacă îi dai atenție, îl susți și copilul îl va face în continuare. Nu încerca să îl calmezi. Spune-i, pe un ton calm și liniștit:

Dragul meu, atunci când te vei calma, voi fi gata să discutăm ce anume te deranjează.

2. Oferă-i spațiu 

Atunci când copilul face o criză de manipulare, oferă-i spațiu să se descarce. Spune-i:

Te voi lăsa să te calmezi, iar apoi vom putea discuta despre ce te deranjează.

În felul acesta, copilul nu va învăța să se descarce într-o manieră distructivă, cum ar fi cearta.

3. Distrage-i atenția

Deviază discuția, astfel el își va îndrepta atenția spre altceva. Cu cât observi mai repede că va putea avea o criză cu atât va fi mai ușor de distras.

Tantrumul de manipulare și răsfățul

Comportamentele de manipulare la copii funcționează întocmai pentru că au funcționat și în trecut și ei au primit exact ceea ce și-au dorit tot timpul.

modalități de gestionare a tantrumurilor

Dacă te confrunți cu un copil răsfățat, poți încerca strategiile următoare:

1. Diferențierea nevoilor de dorințe

Explică-i copilului această diferență, cu exemple din viața ta: Am NEVOIE de mâncare și îmi DORESC această haină. Astfel mâncarea este o nevoie, în timp ce haina respectivă este o dorință. Găsește împreună cu copilul tău exemple din ambele categorii.

2. Nu ceda în fața crizelor

Spune-i că vei vorbi cu el când se va liniști.

3. Organizarea unei rutine

Lucrurile reușite vin de pe urma unei rutine. Așa că va trebui să vă realizați un plan împreună. La început va fi greu să respecte acest program, dar, treptat zi de zi, îl va internaliza și îl va face automat. De exemplu, stabilește ora la care să mănânce, ora la care se spală pe dinți, ora la care se culcă și așa mai departe.

4. Setarea unor reguli

Setează niște reguli clare și niște limite pe care copilul nu are voie să le încalce sub nici o formă. Setează aceste reguli împreună cu copilul și restul familiei. A fi un părinte ferm, nu este același lucru cu a fi un părinte autoritar. De exemplu:

  1. În această familie discutăm, nu urlăm.
  2. Într-o discuție, ascultăm ce are cealaltă persoană de zis, apoi intervenim noi. Nu întrerupem pe nimeni.
  3. Suntem responsabili de ceea ce facem. Suportăm consecințele deciziilor noastre.

Când copilul încală una dintre reguli, amintește-i de ea. Dacă regula interzice urletele, atunci spune-i:

 Ai încălcat o regulă. Este foarte important să le urmezi, la fel cum facem cu toții. Vom putea vorbi după ce te vei calma.

Cel mai important în astfel de situații este să îți păstrezi calmul (ba chiar să zâmbești). Cei mici în astfel de crize încă învață să-și controleze emoțiile, deci nu este bine să-l cerți. Încearcă mai multe metode, să vezi care funcționează pentru copilul tău. Și cel mai important este să identifici sursa crizei, ca să știi ce metodă să aplici. Dacă este obosit și îi este foame, nu va ajuta să îl ignori sau să îi distragi atenția.

Când devine trantrumul o problemă?

Este normal ca în anumite situații să nu știm să ne gestionăm emoțiile și să devenim frustrați și enervați. Chiar și noi, adulții, mai pățim să trecem prin astfel de situații. 

modalități de gestionare a tantrumurilor

Dar când devin aceste crize o problemă la copii?

1. Agresivitate

Dacă copilul e agresiv cu obiectele și persoanele din jur în marea majoritatea a crizelor sale, atunci ar trebui să începem să ne îngrijorăm. Dacă s-a întâmplat o dată sau de câteva ori să arunce cu ceva pe jos sau să lovească cu piciorul nu trebuie să ne alarmăm. Problema începe doar dacă aceste comportamente agresive persistă.

2. Frecvență

Când sunt mici (2-4 ani) aceste crize pot fi destul de frecvente. Dar cu cât copii cresc, cu atât ei vor învăța să-și gestioneze emoțiile, iar frecvența acestor crize ar trebui să scadă. Dacă să confruntați cu un preșcolar ce are crize destul de des, atunci înseamnă că acesta nu a învățat să-și exprime și gestioneze emoțiile. De aceea, îți recomandăm să-l înveți să facă cunoștință cu emoțiile și să devină prietenele copilului.

3. Durată

De asemenea, un semnal de alarmă poate fi durata unei crize, cu cât aceasta durează mai mult, cu atât e mai îngrijorător.

4. Inabilitatea de a se calma

Dacă observați că cel mic nu se poate calma, decât dacă îi oferiți ceva ce își dorește, înseamnă că acesta nu reușește să-și gestioneze emoțiile singur și are nevoie de ajutor extern.

La baza acestor crize stau emoțiile și gestionarea acestora. Ține minte că tantrumurile sunt normale și fac parte din dezvoltarea copilului, iar rolul tău este de a-l ajuta să-și exprime emoțiile cât mai constructiv și de a-l învăța metode de a face față acestor emoții negative. Fii răbdător și calm!

 

Joaca și exprimarea liberă ajută copilul tău să se descopere. Îți propunem un joc distractiv, în care copilul tău este actorul principal! Joaca cu Păpușile Copil Creativ! Prin joc, copilul tău își va dezvolta motricitatea, abilitățile cognitive, dar mai ales exprimarea liberă. Aceste păpuși îl ajută să-și exprime emoțiile și să-și dezvolte limbajul. Descoperă mai multe detalii AICI  și intră și tu în lumea magică a Păpușilor Copil Creativ!

 

Sursa foto: freepik