Educația financiară a copiilor reprezintă o necesitate în zilele noastre, dacă dorim să creștem copii responsabili și capabili să se descurce în viață.
Noi suntem cei care putem schimba felul în care copilul vede și gestionează această parte din viața sa. La fel cum ne dorim copii isteți și inteligenți emoționali și îi educăm în acest fel, la fel e necesar să-i ajutăm să-și dezvolte inteligența financiară.
Importanța educației financiare
”Îmi doresc să-i ofer copilului meu tot ceea ce eu nu am avut.”
Orice părinte se gândește frecvent la această dorință și este normal, pentru că își dorește tot ce e mai bun pentru copilul lor. Dar satisfăcându-i toate dorințele celui mic, intervenim în procesul de dezvoltare al independenței și autonomiei, care este fundamental în dezvoltarea sa ca adult. Mai mult, îi învățăm să fie răsfățați.
De câte ori nu ai trecut prin situații de plânsete isterice în magazin pentru că cel mic își dorea foarte mult o jucărie? Dacă copiii nu cunosc această parte financiară și nu o înțeleg, degeaba vei încerca să-i explici în astfel de situații că nu poți să-i cumperi ceea ce își dorește tot timpul.
Domeniul financiar este frecvent omis din educația copiilor. Banii fac parte din viața noastră. Cu ajutorul lor ne satisfacem nevoile de bază și dorințele materiale. Perspectiva copiilor legată de bani ține strict de educația primită în acest domeniu. De aceea, este fundamental să includem astfel de informații în viața lor, pentru a preveni eventuale greșeli în ceea ce privește managementul banilor.
De la ce vârstă poți începe discuțiile despre bani?
Educația financiară poate să înceapă de la o vârstă destul de timpurie, când deja copilul poate să vorbească. Chiar de la 3 ani putem să îi învățăm să facă diferențierea din nevoi și dorințe, spre exemplu. De la această vârstă putem începe să introducem informații despre domeniul financiar prin jocuri. Ele sunt o oportunitate foarte bună pentru copii de a învăța anumite aspecte din diferite domenii.
Deja când devin mai mari putem să le oferim bani de buzunar și să îi învățăm să îi gestioneze, făcându-și un buget. Mai ales dacă își doresc anumite jucării, în loc să le cumpărăm noi, îi putem învăța cum să economisească să-și cumpere aceste jucării din banii lor.
Cum vorbim despre bani?
Un alt aspect important este felul în care vorbim despre bani. Fie că cei mici sunt doar prezenți la o discuție legată de aspecte financiare, fie că vorbim cu aceștia, ei vor înțelege din astfel de discuții modul în care banii ne influențează. Banii sunt un instrument prin care ne satisfacem nevoile și dorințele, nu sunt răi, nici buni. Ei există și trebuie să știm cum să îi gestionăm. Nu trebuie să punem valențe negative asupra lor, deoarece copilul va simți și va își va însuși exact aceleași credințe legate de bani pe care noi le afișăm. De exemplu: ”banii sunt ochiul dracului”, ”oamenii bogați sunt răi”. Aceste credințe despre bani sunt toal eronate.
Mai mult, când e vorba de bani nu trebuie să ne ascundem în fața copilului. Cu cât vorbim mai liber despre aspectele financiare din viața noastră, cum atât acestea vor părea naturale și copilul va asimila mai multe informații și se va descurca mai bine în gestionarea banilor.
Cum introducem educația financiară în rutina micuțului?
3-5 ani:
1. Diferența dintre nevoi și dorințe. Putem face un joc de fiecare dată când mergem la cumpărături și avem o listă cu produsele ce trebuie să le achiziționăm. Înainte de a merge, împărțiți lista în nevoi și dorințe. Implicarea acestuia în procesul cumpărăturilor îl va ajuta și la dezvoltarea autonomiei, dar și la creșterea inteligenței financiare.
2. Să învățăm monedele. La această vârstă, putem să-l ajutăm pe copil să cunoască monedele. Putem juca un joc în care trebuie să le sorteze, pe fiecare categorie.
3. Jocul de-a magazinul. Îi poți oferi micuțului tău câteva monede, cu care poate cumpăra diferite lucruri din casă (ex: un măr costă 50 de bani). Tu vei fi vânzătorul, iar cel mic cumpărătorul. Astfel, el va învăța valoarea banilor și faptul că aceștia nu sunt infiniți.
6-11 ani:
1. Bani de buzunar. Poți să-i oferi copilului bani de buzunar, sau poți să-i oferi bani pe diferite treburi casnice ce trebuiesc realizate. El va învăța valoarea banilor și cum e să muncești pentru ei. Este important să nu legi toate treburile casnice de bani. Îi poți oferi bani copilului tău pe treburile pe care le face în plus, nu pe cele pe care trebuie să le facă în general.
2. Ajută-l să-și facă un buget. Realizați împreună un buget, unde copilul poate să-și treacă cheltuielile și economiile.
3. Învață-l să economisească. Copii își doresc foarte multe lucruri, iar un mod bun de a-l învăța cum să-și gestioneze banii, este să economisească pentru a-și cumpăra ceea ce își dorește.
4. Setează obiective. Ajută-l pe copil să-și seteze obiective atunci când dorește să economisească pentru ceva anume. Ex: ”În prima săptămână îmi propun să economiesc X lei.”
5. Despre bani și valoarea lor. Povestește-i copilului de unde provin banii, care este istoria lor, ce reprezintă aceștia și ce valoare au.
Educația financiară e fundamentală în drumul copilului spre devenirea unui adult responsabil.
Din dorința de a ajuta atât părinții cât și copiii, noi am creat o serie de povești audio care să-i inspire pe copii să trăiască echilibrat din toate punctele de vedere, emoțional, alimentar, financiar și fizic.
Este vorba despre Colecția de povești audio, o serie de povești interpretate de copii pentru copii. Prin intermediul acestor povești copiii și adolescenții învață pas cu pas tot ce au nevoie să știe despre bani, economisire și gestionare, în funcție de categoria de vârstă.
Noi am realizat pentru copilul tău fișa ”SĂ ECONOMISIM”! Aceasta îl va ajuta să economisească bani pentru ceea ce își dorește. Apasă AICI pentru a descărca fișa și pentru a-l ajuta la creșterea inteligenței financiare!