Smoothie- cum poți să-i oferi copilului tău nutrienții necesari

Alimentația copiilor este foarte importantă. O alimentație echilibrată și sănătoasă facilitează dezvoltarea optimă a celor mici. De aceea este foarte important să aveți grijă ca alimentația celui mic să includă toți nutrienții necesari.

🤔 Dar dacă nu îi plac legumele sau toate fructele? Ce îi dau?

Smoothie!

Acesta e răspunsul și ajutorul de nădejde al părinților atunci când vine vorba de nutriția celor mici.


Sănătate într-un pahar 🍹

Smoothie-urile sunt o modalitate fantastică de a amesteca o mulțime de fructe, legume, nuci, semințe, pe care cei mici altfel le-ar refuza dacă le sunt servite în farfurie. Dar un pahar delicios și colorat de smoothie este de nerefuzat. Plus că are toți nutrienții necesari.

Ce este și mai atrăgător la un smoothie, este faptul că este versatil. Cu atâtea ingrediente (fructe, legume, semințe, condimente) poți combina o mulțime de gusturi și arome. Astfel, cu siguranță vei găsi cel puțin o rețetă de smoothie pe care copilul tău o va adora.

Mai mult, este foarte greu să le oferi copiilor tot timpul un mic dejun sănătos dacă ai un program încărcat și ești mereu pe fugă. În acest caz, smoothie-ul vine în ajutorul tău, deoarece e și ușor de făcut și rapid. Și nu doar asta, este foooarte consistent. 

De la ce vârstă poți introduce smoothie-urile în alimentația celui mic?

Poți introduce smoothie-urile în alimentația celui mic de îndată ce acesta mănâncă alimente solide. Este recomandat să folosești laptele de soia, cocos, orez sau migdale. 


5 pași pentru cele mai bune smoothie-uri:

1. Alege laptele potrivit

Laptele pe care îl folosești în smoothie e foarte important deoarece consistența acestuia va face ca amestecul să nu se separe după ce l-ai procesat în blender. De aceea cele mai potrivite și sănătoase tipuri de lapte sunt cele de soia, cocos, orez, migdale, ovăz etc.. Acestea oferă și un plus de aromă și pot fi folosite în diferite combinații pentru a crea un smoothie delicios și sănătos.

2. Alege o banană coaptă și un alt fruct

Poți alege fructul preferat al celui mic, cum ar fi căpșuni, mango sau orice alt fruct cu care cel mic este obișnuit, pentru ca smoothie-ul ce-l bea să aibă un gust familiar.

3. Alege o legumă

Legumele verzi, cum ar fi spanacul, sunt foarte bune pentru smoothie doarece au mulți nutrienți. Pune în blender o mână de spanac, alături de banana coaptă și de fructul preferat. Nu îți face griji, gustul de spanac deabia se va simți.

4. Amestecă ingredientele

Procesează ingredientele în blender până amestecul devine omogen. Asigură-te că amestecul are o textură cremoasă și fină.

5. Servește imediat!

Servește smoothie-ul în paharul sau bolul preferat al celui mic. Poate fi servit și cu lingura, dacă cel mic nu e obișnuit să bea încă smoothie-uri.

*Poți adăuga și scorțișoară sau semințe (cum ar fi semințele de chia), în funcție de preferințele celui mic și de alergiile acestuia. De asemenea alunele, cum ar fi caju poate fi măcinat și pus în smoothie.


Cum poți „ascunde” legume în smoothie

Dacă te confrunți cu un copil care nu e un fan foarte înrăit al legumelor, poți „ascunde” legume într-un smoothie colorat, ușor dulce, care va fi pe gustul celui mic. Adică îl poți „camufla” printre celelalte fructe.

Combinații de legume și fructe: 

  • spanac, banane și fructe de pădure;
  • banane, fructe de padure congelate, dovlecel zuchinni congelat;
  • țelină, ananas, pară;

Ține minte! Amestecă legumele și fructele foarte bine în blender pentru ca smoothie-ul să aibă o textură fină.


Înghețata din smoothie e întotdeauna o opțiune!

Dacă cel mic nu e obișnuit încă cu smoothie-urile, poți încerca întotdeauna să torni smooothie-ul în forme de înghețată, pui niște bețișoare în ele și se lași la congelator până se întăresc. Toți copii iubesc înghețata. Și ce poate fi mai sănătos decât o înghețată din fructe și legume?

Testarea aromelor

După cum am spus și mai sus, smoothie-urile sunt foarte versatile, iar combinațiile de arome sunt aproape infinite. Încearcă diferite combinații de fructe și legume, pentru a afla ce este mai plăcut de copilul tău.


Ți-am făcut poftă de un pahar cu smoothie, așa-i? Perfect 💜 ! Deoarece ți-am pregătit o rețetă delicioasă și nutritivă, numai bună pentru tine și cel mic.

Rețeta de smoothie: Deliciosul de pădure

Ingrediente:

  • 200 g de fructe de pădure congelate
  • o banană coaptă
  • 350 ml de lapte de migdale neîndulcit
  • 100 g spanac
  • un vârf de scorțisoară

Instrucțiuni:

Pune toate ingredientele în blender și procesează-le până când conținutul devine omogen, iar textura este fină.

Poftă bună!


Deoarece iubim copiii sănătoși, am creat pentru ei o serie produse despre alimentație sănătoasă și gestionarea emoțiilor. Apasă AICI și descoperă poveștile care îl vor ajuta pe copilul tău să aiba o un corp sănătos!