Încondeierea ouălor de Paște: 5 idei de decorare

Azi facem o călătorie în minunata noastră țară. Vă propun să pășim pe urmele Culturii Tradiționale ale României și să descoperim o minunată splendoare străveche. Sunt multe metode de a pregăti ouăle de Paște, dar noi vom vorbi azi despre o străveche tradiție strămoșească, este vorba despre încondeiatul ouălor de Paște.


Decorarea ouălor de Paște

Știm cu toții că decorarea ouălor de Paște este activitate care face mare placere celor mici, cât și celor mari. Ei bine, în călătoria noastră vom învăța cum să decorăm oul de Paște cu diferite simboluri căci asta înseamnă să încondeiăm ouă. Prima dată facem un popas în minunata noastă Bucovină , o regiune a țării plină cu culoare și tradiții străvechi, acolo unde o întâlnim pe tanti Maria, un meșteșugar care încondează ouă.

Ea ne spune că tradiţia încondeierii ouălor în Bucovina este o artă moştenită din moşi strămoşi şi se practică în Joia Mare de dinaintea Paştelui. Mai mult, încondeierea ouălor este o artă pe care oamenii din Bucovina o respectă cu sfinţenie, fiind inspirată din costumele populare, din motivele tradiţionale şi din natură.


Cum se alege oul potrivit pentru încondeiat ?

Tanti Maria ne spune că gospodinele aleg ouă proaspete de găină şi raţă. Au şi o reţetă pentru deosebirea ouălor proaspete de cele vechi. Le scufundă în apă. Ouăle proaspete cad la fund, cele vechi se ridică la suprafaţă. Apoi, ouăle trebuie musai golite. În acest fel ele pot fi păstrate şi peste 100 de ani. Golirea oului mai este necesară pentru a elimina riscul ca la o spargere accidentală să avem un miros neplăcut. Golit, oul devine mai uşor la încondeiat.


Tehnica de încondeiere

Tehnica folosită este cea a împistruirii cu ceară naturală de albine, foarte complexă şi extrem de greu de realizat sau de reprodus. Se lucrează cu ouă de găină, de raţă, de gâscă şi chiar de struţ.

Culorile folosite sunt: alb – care simbolizează viaţa, cerul, galben, care simbolizează pâinea cea de toate zilele, roşu, înseamnând viaţa, sângele, iar negru pământul. Fiecare ou încondeiat în felul său are o seminificaţie.


Acum că ai descoperit tehnica încondeiatul oului , îți oferim 5 idei pentru a decora ouăle de Paște alături de cel mic!

  1. Ouăle decorate cu flori și ierburi.

      2. Ouă colorate- Fierbe ouăle, apoi lasă-l pe cel mic să le picteze cu culorile lui favorite.

3.  Ouă emoții- Ce idee minunată ca cei mici să exploreze emoțiile

4. Ouă iepurași: Cu o bucată de fetru roz și alb faceți 2 urechiușe și piciorușe, apoi puneți o fundiță. 

5.  Ouă cu modele din linii

Te invităm ca anul acesta să decorezi ouăle de Paște în cel mai creativ mod!

 

Bucură-te de sărbătorile de Paște alături de copiii tăi ! 👇

Am pregătit pentru copilul tău un caiet GRATUIT cu 30 de fișe distractive de PAȘTE. Apasă AICI și descarcă Caietul de activități de Paște cu 30 de jocuri și exerciții pntru copii creativi. 

 

Articol scris de:

Darius VELE

Student la Facultatea de Istorie și Filosofie , specializarea Etnologie anul  I ,Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

 

Resurse: fotografii preluate de pe google.com