10 idei pentru a crește un copil independent

Abilitățile cognitive sunt foarte importante atunci când vorbim de succesul copilului în viață și la școală, la fel și abilitățile emoționale, sociale și mai ales, autonomia personală. Toți sunt factori ce influențează performanțele copilului.  Ai rămas fără idei pentru a crește un copil independent?

Ce este independența? – o nevoie fundamentală

Ne naștem dependenți de părinți, aceștia ne hrănesc, ne schimbă, ne spală, dar cu cât mai mult contact avem cu lumea exterioară și cu mediul din jurul nostru, începem să ne dorim să facem lucrurile de unii singuri. Vrem să fim independenți!

Cel mai important lucru aspect de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim de autonomia personală a copilului este faptul că aceasta înseamnă lucruri diferite pentru vârste diferite. 

Un copil independent înseamnă este un copil care are abilitatea de a descurca singur, fără a avea nevoie de asistență, în situații specifice vârstei. Ne putem aștepta de la un copil de câțiva anișori să se îmbrace singur, dar nu ne putem aștepta să-și facă singur de mâncare. Toate lucrurile se învață treptat, cu grijă, atenție și multă răbdare din partea părintelui.

Cum poate un copil dobândi independență?

Independența se formează treptat, sub atenția, sprijinul și îndrumarea părinților. Aceasta se construiește în situațiile în care copilul e lăsat să facă un lucru singur, dar cu ajutor din partea ta.

Treptat acest ajutor scade încet, încet, până în momentul în care observi că cel mic poate să reușească să ducă un lucru la bun sfârșit. Fiecare copil crește diferit, în propriul său ritm. Ținând cont de acest lucru, trebuie să-ți cântărești ajutorul și sprijinul pe care i-l oferi. 

Cei mici învață cele mai multe lucruri din interacțiunea cu mediul. De aceea este necesar să îl lași pe cel mic să EXPLOREZE mediul înconjurător și să-l faci să se simtă că se poate întoarce la tine în orice moment pentru a-l ajuta.

Osho spunea:

Dacă ești părinte, deschide-i copilului ușile către direcții necunoscute pe care să le poată explora. Nu fă să-i fie frică de necunoscut, acordă-i susținere.

Mulți părinți confundă independența copilului cu cea a unui adult. Spre exemplu unii părinți își lăsa copilul să doarmă singur atunci când acesta nu se simte încă pregătit să o facă. Rolul tău ca și părinte este să-i satisfaci nevoile și să-l ajuți să treacă peste greutăți.

Am pregătit o listă cu idei pentru a crește un copil independent, în urma cărora copilul tău va putea dobândi încredere în propriile forțe și va deveni treptat independent.

10 idei pentru a crește un copil independent

Ce poți face pentru a-l ajuta pe copilul tău să devină independent?

  • În primul și în primul rând nu uita că tu ești un model pentru copilul tău. Încrederea cu care rezolvi anumite sarcini și modul în care te comporți într-o situație îl modelează pe cel mic.
  • Lasă-l să ia decizii singur sau cere-i părerea legată de un anumit lucru.  Apoi întreabă-l cum a ajuns la decizia finală și ce a luat în calcul când a ales.
  • Deciziile pe care cel mic le ia pot fi decizii mici. De exemplu: cum se îmbracă (bluza x vs bluza y), ce joc puteți juca în familie,etc.
  • Oferă-i laude pentru orice lucru mărunt reușește să facă. Copiii nu trebuie certați sau criticați atunci când încearcă să facă un lucru. Pentru ei totul e un proces de învățare. De aceea este foarte important să observi orice reușită a sa și să-l lauzi pentru aceasta.
  • Dă-i sarcini pe care să le rezolve singur, iar dacă nu reușește ajută-l în proces până va reuși.
  • Cere-i ajutorul și implică-l în treburile casnice. În articolul Gătesc cu mama mea! Rețete sănătoase pentru copii găsești câteva rețete simple și sănătoase de a le face împreună.
  • Lasă-l să vorbească în numele lui. Nu răspunde niciodată în locul lui.
  • Învață-l să-și gestioneze banii.
  • Fă-ți timp să îl înveți lucruri noi tot timpul și ai multă răbdare cu el.
  • Învață-l ce presupune igiena personală și ajută-l să-și creeze o rutină se dimineață și una de seară.

Acum ai 10 idei pentru a creste un copil independent! Ține minte, când independența fiecărui membru al familiei este încurajată și când granițele interpersonale sunt respectate, numărul conflictelor scade. Iar așa toată familia este FERICITĂ și în ARMONIE!

Prima bogatie este sanatatea-Emerson