activități în familie

20 de activități amuzante, distractive și creative de făcut în familie

Găsirea unor activități în familie care să fie interesante, creative și distractive poate fi dificil. De aceea noi venim în ajutorul tău cu câteva idei de activități pentru a te asigura că petreci un timp de calitate alături de copii și familia ta.

Timpul petrecut cu cei mici – o comoară

Timpul petrecut în sânul familiei este cea mai grozavă investiţie pe termen lung. – Medeea Marinescu

Cel mai mare cadou pe care îl poți oferi copilului tău este timpul pe care îl petreci cu acesta. Pe lângă eforturile depuse în educația, alimentația și performanțele copilului, este foarte important să te implici în activități cu acesta și să îi oferi toată susținerea și iubirea de care are nevoie. Și ce poate fi mai frumos decât o după-amiază distractivă împreună cu familia?

 


Activități în aer liber 

Dacă încă este vreme bună afară de ce să nu te bucuri de ea împreună cu familia ta?

1. Mergeți la munte

O drumeție prin pădure. O relaxare totală. O rupere de realitate. Învățați specii de copaci, flori, insecte, plimbați-vă, inspirați aerul curat. Ce minunat sună, așa este?

2. Picnic

De ce să stai în casă la prânz, când te poți bucura de o masă în familie în natură? Pregătiți împreună mâncarea voastră preferată, o pătură și niște voie bună și mergeți la un picnic împreună.

3. Mergeți în parc!

Din când în când este bine să mai avem grijă și de copilul din noi, așa că luați-vă copii de mână (și pe cei din voi) și mergeți să vă jucați împreună în parc. Jucați-vă mingea, coarda, de-a prinselea și bucurați-vă de momentele frumoase petrecute cu familia.

 


Activități creative în familie

Lăsați-vă imaginația să zburde și implicați-vă în activități creative cu familia!

4. Peștișori Origami

 • Începe prin a împături un pătrat din hârtie pe diagonală (pe ambele părți) și apoi în jumătate (pe o parte) așa cum arată în prima imagine, formând un triunghi.
 • Acum prinde colțul din dreapta jos al triunghiului și împăturește-l înspre centru, așa cum arată în a doua imagine. Fă la fel și cu colțul din stânga jos.
 • Pune-i niște ochi amuzanți (sau îi poți desena chiar tu), așa cum arată în a treia imagine.

Cine a făcut cel mai drăguț peștișor?

Sursa foto: www.easypeasyandfun.com

5. Pictat / desenat

Ce poate fi mai distractiv și creativ decât să pictați sau să desenați?

 • Faceți-vă autoportretul sau portretul unui alt membru al familiei.
 • Mergeți în grădină sau în parc și desenați peisajul de afară.
 • Desenați cu degetele sau.. poate chiar cu picioarele!

Sursa foto: draxe.com, www.mamaingrace.com, babygizmo.com

6. Scenete

Copiilor le place mult să se joace și să interpreteze roluri, pentru ei acest joc este un mod de învățare. Stabiliți o scenetă cu familia, distribuindu-vă roluri și distrați-vă!

Spre exemplu, puteți să vă imaginați că sunteți la un restaurant, sau puteți să vă imaginați că cei mici vă sunt părinți, iar voi copii lor.

7. Sport în familie

Pe lângă numeroasele beneficii ce le aduce sctivitatea fizică în viața noastră, sportul în familie întărește relațiile dintre membrii acesteia. Așa că luați-vă bicicletele, mingea de baschet sau mingea de fotbal și distrați-vă făcând sport în familie!

8. Mima

Mima este un joc amuzant și distractiv, iar prin distracție puteți și să învățați. De exemplu puteți să jucați mimă în care trebuie să mimați emoții.

 • scrieți pe niște bucăți de hârtie toate emoțiile care vă vin în minte
 • cineva extrage un bilețel și trebuie să mimeze emoția respectivă.

Acest joc poate fi foarte benefic pentru copii deoarece îi va face să recunoască mai bine emoțiile.

9. Petrecerea în pijamale

Într-o seară de weekend, când știți că nu trebuie să mergeți la serviciu ziua următoare, planificați o petrecere în pijamale cu cei mici. Alegeți un film la care să vă uitați, depănați amintiri, dansați și, bineînțeles, nu poate lipsi distractiva bătaie cu perne.

10. Reciclăm cartoanele de hârtie igienică

Haideți să fim creativi și să îi învățăm pe cei mici să recicleze. Iată ce animăluțe amuzante și simpatice putem crea din niște cartoane de hârtie igienică:

Sursa foto: www.easypeasyandfun.com, www.redtedart.com

11. Faceți slime:

Am observat că foarte mulți copii sunt interesați de slime, așa că decât să îl cumpărați, nu mai bine vă distrați în familie și vă faceți propriul vostru slime? Copiilor le va plăcea la nebunie.

Ai nevoie de: 

 • 150 ml apă
 • 150 ml lipici lichid
 • 2 lingurițe glicerină boraxată

Amestecă lipiciul cu apă, până când conținutul devine omogen. Apoi, adaugă, pe rând, câte o linguriță de glicerină boraxată. Amestecă până când obții pasta Slime.

12. Puzzle

Distracție și stimulare cognitivă. Două lucruri care se unesc într-unul singur: puzzle. Nu trebuie să alegeți cel mai complex puzzle din lume, dar nici cel mai simplu. Alegeți un puzzle cu animalul preferat al copilului sau cu un peisaj frumos, pentru ca cel mic să fie interesat și să vă distrați împreună.

13. Ce încape într-o valiză

Dacă nu știți ce este acest joc, înseamnă că este timpul să îl jucați. Jocul începe prin întrebarea ”Ce încape într-o valiză?”. Apoi, pe rând, fiecare jucător spune un lucru care crede că ar încăpea într-o valiză. De exemplu: bec, cană, bluză, pantof, telefon etc. Jocul se termină atunci când cineva nu mai are idei deloc.

14. Concurs de cultură generală

Care este capitala Germaniei? Care este cel mai înalt vârf din România? Poate știți răspunsul la aceste întrebări, dar copii voștri poate nu. Acest joc este un prilej bun de a învăța niște lucruri noi și de a petrece un timp minunat cu familia.

 • ia câteva bilețele și scrie o întrebare pe el
 • pe rând, fiecare jucător extrage câte un bilețel și trebuie să răspundă la respectiva întrebare
 • dacă nu știe nimeni răspunsul, căutați-l împreună și astfel, veți învăța cu toții ceva nou!
15. Pictăm pe pietre

De ce să consumăm hârtie când putem la fel de bine să pictăm pe pietre? Da! Pe pietre. Iată câteva idei amuzante și creative pe care le puteți încerca cu cei mici. Apoi, puteți face chiar o expoziție acasă!

Sursa foto: rockpainting101.com, fabulesslyfrugal.com, www.amorecraftylife.com

16. Boardgames 

De când nu v-ați mai jucat ”Nu te supăra frate” sau ”Monopoly”? Acum sunt atâtea jocuri de societate că nici nu știi de unde să alegi. Și cu atâtea opțiuni cum să nu integrezi o seară de boardgames cu familia în programul tău?

Sunt multe jocuri care dezvoltă logica sau creativitatea sau imaginația numai bune pentru tine și cei mici. Tot ce trebuie să faci e să alegi câteva jocuri împreună cu familia și să vă distrați împreună.

17. Bowling cu turn de pahare

O seară de bowling cu familia. Ce distractiv! Nu trebuie să ieșiți în oraș la bowling. Puteți să realizați propria pistă de bowling acasă.

Aveți nevoie de:

 • niște pahare sau niște sticle goale de pet
 • o minge
 • niște copii dornici să se distreze.

Cine va câștiga?

18. Colaj cu poze de familie

Împodobiți-vă peretele din sufragerie sau de pe hol cu un minunat colaj cu poze de familie realizat împreună cu cei mici. Alegeți-vă pozele preferate sau faceți-vă niște poze amuzante și creați-vă propriul colaj.

 


Activități casnice prin jocuri 

Știm cu toții cât de greu este să îi învățăm pe cei mici să realizele treburile casnice. Dar putem face acest lucru prin joc.

19. Gătim împreună

Într-o seară liniștită, alegeți-vă un fel de mâncare preferată sau un desert nou și sănătos și gătiți împreună. Puteți crea o poveste, spunând că trebuie să gătiți pentru un supererou.

20. Faceți concurs de curățenie

Cine poate să-și curețe cel mai repede camera? Cine câștigă poate alege filmul la care să vă uitați sau ce o să mâncați la cină. 

De asemenea, puteți crea un joc prin care să îl ajutați pe cel mic să-și strângă jucăriile. De exemplu, dacă e băiețel și are foarte multe mașinuțe, puteți să îi spuneți că trebuie să puneți toate mașinile în ”garaj” (la locul lor), deoarece o furtună puternică se apropie și trebuie să fie în siguranță.

 


Timpul de calitate petrecut în familie nu trebuie să lipsească niciodată. Activități pe care le puteți realiza împreună cu familia sunt nenumărate. Trebuie doar să vă faceți puțin timp liber, să lăsați deoparte distragerile și să vă bucurați de acest timp minunat.

 

Copil Creativ- Activități, idei creative și sănătoase- facebook group

Dacă ai rămas în pană de idei legat de activitățile pe care le poți face cu cei mici, te invităm să te înscri în grupul nostru de facebook, unde postăm idei de activități creative și sănătoase pentru toți copii și părinții creativi. Apasă aici și înscrie-te acum!