Despre igienă pe timp de coronavirus
Cel mai important lucru în această perioadă este igiena copilului și a ta. Este singurul lucru pe care îl putem face cu toții să ne apărăm de acest virus. Este singurul mod de a ne apăra pe noi, pe copii noștri și pe cei din jur. Acest virus se poate lua pe cale directă, prin aer, inhalând picăturile ce le tușesc oamenii infectați (sau când vorbesc), sau pe cale indirectă, prin atingerea obiectelor sau suprafețelor contaminate (virusul poate trăi destul de mult pe suprafețe dacă acestea nu sunt dezinfectate), punând mâna la gură, nas sau ochi. Adulții se ating pe față în medie de 23 de ori pe oră, gândiți-vă cât de des fac asta copii.
De aceea este în avantajul nostru să îi învățăm pe copii regulile de igienă pentru a putea lupta cu acest coronavirus și a preveni îmbolnăvirea cu acesta, dar și pentru a scădea riscul infectării cu ceilalți viruși în viitor. Deși acest virus va trece, este esențial să îi învățăm pe cei mici regulile de igienă, pentru a se putea proteja împotriva tuturor virușilor.
Cu cât mai timpuriu aceste reguli sunt învățate de cel mic cu atât aceste obiceiuri vor fi înrădăcinate în mintea copilului, acesta păstrându-și-le pe tot parcursul vieții.
Cum ne putem apăra împotriva virușilor?
Având în vedere căile de acces prin care acest virus poate intra în corpul nostru, ceea ce putem face este să ne curățăm aceste zone, cum ar fi mâinile, cavitățile nazale și cavitatea bucală. Dar să nu uităm că și alimentația sănătoasă are un rol foarte important!
Cum ne spălăm corect pe mâini?
Spală-te pe mâini! Știm cu toții că asta este cea mai răspândită regulă de igienă, dar esențialul este lăsat deoparte. Zona preferată a microbilor de pe mână este pe lângă unghii și mai ales sub acestea. Știai acest lucru? De aceea atunci când îi învățăm pe cei mici să se spele pe mâini e important să nu uităm de acest aspect. Curăță unghiile cu o perie, pe care să o dezinfectezi înainte și după curățare. Un antiseptic și dezinfectant foarte cunoscut și simplu de procurat este peroxidul de hidrogen (apă oxigenată).
Igiena copilului și cavitățile nazale
Nasul nostru este un loc foarte umed și cald, iar pentru bacterii și viruși, aceasta este casa perfectă unde se pot dezvolta. Mucoasa nazală joacă un rol important în afecțiunile respiratorii superioare. De aceea, este foarte important să menținem mucoasa nazală curată și sănătoasă. În acest fel, în această perioadă, putem preveni îmbolnăvirea cu acest coronavirus.
O metodă pentru a ne curăța cavitățile nazale este cu apă pre-fiartă (pentru a o face sterilă) și cu sare de mare, neiodată (cam o lingură la o cană de apă, dar se poate folosi mai puțin, în cazul în care simțiți discomfort). Soluția se pune într-un irigator pe care îl puteți lua de la farmacie sau o sticlă de plastic. Apoi, vă aplecați deasupra chiuvetei, lăsați capul pe o parte, introduceți irigatorul în nara de sus și apăsați ușor pe irigator, pentru ca soluția să iasă pe cealaltă nară. Se repetă și la cealaltă nară, până când apa care se elimină este curată.
La farmacie, puteți găsi irigator și pentru copii, iar pentru a-i învăța cum să-și curețe cavitățile nazale, puteți inventa un joc, sau puteți face din acest procedeu unul amuzant. Înainte de a face acest lucru cu copilul dumneavoastră, este important să consultați medicul pediatru. Astfel, el vă va indica metoda optimă pentru copilul dumneavoastră și de asemenea, de câte ori este sigur să o folosiți.
Să ne spălăm pe dinți corect și nu numai!
Deși spălatul pe dinți este esențial în igiena cavității bucale, trebuie să avem grijă de gingii și de restul cavității, cum ar fi spatele limbii. Curățarea acestor zone este foarte importantă în prevenirea bolilor cauzate de viruși și bacterii, iar cum aceasta este o cale prin care putem lua acest coronavirus, este esențial să avem o igienă corectă.
Acest lucru se face prin clătirea gurii, după ce ne spălăm dinții. O metodă naturală folosită este clătirea cu soluții pe bază de uleiuri esențiale. Acestea ajută la îndepărtarea plăcii bacteriane, ajută la prevenirea gingivitelor și a halitozei (respirația urât mirositoare), și de asemenea, aceste soluții ajung în zone care sunt dificil de accesat.
Într-o cană cu apă punem câteva picături de ulei esențial, iar apoi facem gargară cu această soluție. Cele mai folosite uleiuri sunt cele de mentă, eucalipt, cuișoare sau de pin. Deoarece acestea pot fi destul de puternice putem pune doar o picătură li mai multă apă, în funcție de confortul fiecăruia. De asemenea, putem să-l amestecăm cu ulei de cocos, care nu este la fel de puternic.
Am o alimentație sănătoasă, am un corp sănătos!
Sistemul nostru gastro-intestinal conține o mare parte din celulele sistemului nostru imunitar, de aceea este esențial să avem grijă de el, oferindu-i alimente sănătoase. Alimentele procesate conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate, zahăr sau sare, iar bacteriile iubesc zahărul.
Printr-o alimentație corectă și sănătoasă ne facem corpul mult mai respingător pentru viruși și bacterii. De aceea, este foarte important, ca mai ales în această perioadă, să reducem consumul de alimente procesate (chiar la 0), să mâncăm cât mai multe fructe și legume, și să bem multă apă, nu sucuri de la magazin.
Din fructe și legume ne putem lua vitaminele și mineralele necesare pentru a avea un corp sănătos. În plus, acestea ne pot ajuta la întărirea sistemului nostru imunitar.
Deoarece acest coronavirus ne atacă plămânii, putem să îi ajutăm să fie mult mai sănătoși mâncând alimente bogate în vitamina A. Vitamina A este esențială în formarea alveolelor pulmonare. Spre exemplu, putem mânca alimente ce conțin beta-carotenul, sau provitamina A, care este o formă a vitaminei A ce se găsește în morcovi, broccoli, grapefruit, ceapă, prune sau spanac.
Aici am pregătit pentru tine o serie de rețete sănătoase ce le poți găti împreună cu copilul tău.
Toate aceste metode prin care ne apărăm corpul nu sunt deloc costisitoare. De asemenea, nu necesită mult timp și oferă o multitudine de beneficii. Faceți împreună cu copilul dumneavoastră un plan de igienă, o rutină, pe care să o parcurgeți împreună. Puteți face din această rutină o joacă, un moment amuzant și plăcut în familie. În acest fel, copilul se va simți bine și va face aceste lucruri cu plăcere. Astfel, îi vor rămâne mai active în minte și le va putea face cu plăcere toată viața.
Pentru a afla mai multe sfaturi utile ce țin de dezvoltarea optimă a copilului tău, te invităm să intri pe pagina noastră de Facebook și să ne urmărești.
Sursa Foto: freepik
Bibliografie
- Kwok Y. L. A., Gralton J., & McLaws M.-L. (2015). Face touching: A frequent habit that has implications for hand hygiene. American Journal of Infection Control, 43(2), 112–114.
- Rabago D., Zgireska A. (2009). Saline Nasal Irrigation for Upper Respiratory Conditions. Am Fam Physician, 80(10), 1117-1119.
- Vitamin A: MedlinePlus Medical. URL: https://medlineplus.gov/ency/article/002400.htm
- Timoneda J., Rodríguez-Fernández L., Zaragozá R., Marín M., Cabezuelo M., Torres L., Viña R. J., Barber T. (2018). Vitamin A Deficiency and the Lung. Nutrients, 10(9), 1132.
- Fine D. H., Furgang D., Sinatra K., Charles C., McGuire A., & Kumar L. D. (2005). In vivo antimicrobial effectiveness of an essential oil-containing mouth rinse 12 h after a single use and 14 days’ use. Journal of Clinical Periodontology, 32(4), 335–340.
- Claffey N. (2003). Essential oil mouthwashes: a key component in oral health management. Journal of Clinical Periodontology, 30(s5), 22–24.