Cele mai frumoase și sincere cadouri pe care i le poți dărui copilului sunt răbdarea, susținerea, înțelegerea și un timp de calitate cu copilul tău. A fi părinți buni înseamnă a fi părinți implicați, prezenți în viața de zi cu zi a copiilor.
Iată câteva idei care vă pot ghida în planificarea unui timp de calitate cu copilul tău:
1. Timpul pe care îl dedicați copilului trebuie să răspundă nevoilor lui.
Asta înseamnă să ştiți care sunt cele mai importante nevoi ale copiilor. Însă, trebuia să și învăţați să fiți atenţi la semnalele transmise de copil.
Semnalelor transmise de copil, prin ceea ce face sau spune, prin reacţiile faţă de părinții sau faţă de alte persoane trebuie identificate. Este important să fie găsite cauzele comportamentelor sale. Mai ales când e vorba de comportamente problematice ale copilului, puteți folosi aceste situaţii ca ocazii de a identifica ce nevoie stă de fapt în spatele lor.
Copilul repetă cuvinte nepotrivite deşi i-am spus să n-o mai facă?
Poate că are nevoie de mai multă atenţie din partea voastră şi nu ştie cum s-o obţină altfel.
De ce este eficient să căutați cauza din spatele comportamentelor?
Pentru că, identificând nevoile copilului, veți afla ce să-i oferiți astfel încât el să se simtă confortabil, iubit, şi să se poată dezvolta.
Astfel, comportamentele cu ajutorul cărora copilul încercă să-şi satisfacă nevoia şi care vă deranjau, vor dispărea.
2. Timpul petrecut cu copilul trebuie să fie predictibil
Copilul să ştie că se poate baza pe tine, că ești acolo pentru el și că ești disponibil. De asemenea, el trebuie să știe că asta nu se schimbă în funcţie de orice situaţie neprevăzută sau de stările pe care le ai.
Bineînţeles că există la fiecare dintre noi zile mai bune sau mai rele. Momente în care suntem trişti, supăraţi sau în care apare ceva important şi urgent.
Însă copilul trebuie să aibă siguranţa că veți trăi împreună momentele speciale, mult aşteptate. Trebuie să aibă sentimentul că are soluții și susținere în ceea ce urmează să i se întâmple.
3. Să fie interesant şi atractiv pentru copil
Este important ca timpul petrecut cu copilul să fie plin de activităţi care îi fac plăcere copilului. Acestea ar trebui să îl stimuleze. Să fie ușor de ales și potrivite cu vârsta lui. Să fie creative și să respecte atât potenţialul cât şi preferinţele copilului. Joaca şi explorarea îl dezvoltă mereu pe copil.
4. Să educe abilităţi esenţiale pentru viaţă
Părintele are responsabilitatea de a-l învăţa pe copil să îşi construiască o viaţă împlinită. Încă din familie copilul învață să-și accepte propria persoană și să aibă aşteptări realiste faţă de sine şi faţă de ceilalţi. Mediul familial oferă exemplul pentru relaţiile cu ceilalți și mijloace de gestionare a eşecurilor sau a schimbărilor. De asemenea, mediul familial îl încurajează pe copil să descopere și să încerce.
Astfel de abilităţi sociale şi emoţionale asigură ingredientele necesare construirii unei vieţi împlinite. Ele se învaţă de mic, prin exemplul vostru, ca părinți adulţi, şi prin experienţele de învăţare pe care i le oferiți.
Poate te întrebi ce activități distractive și interesante poți face împreună cu cel mic? Intră aici pentru a afla idei legate de cum să vă distrați împreună și cum să vă apropiați!
Multumim!