Multe animale de companie devin din ce în ce mai populare în rândul copiilor. Copiii le adoră, iar când îi privești jucându-se, nu ai cum să nu zâmbești. Dar ce beneficii ne oferă?
Beneficiile interacțiunii copiilor cu animale
Creaturi mici, mari, pufoase, cu aripi, înotătoare, ochi mari și sinceri, nu ai cum să nu le apreciezi. Pe lângă aspectul lor fizic plăcut, acestea ne oferă și multitudine de beneficii. Fie că e vorba doar de o mângâiere care ne aduce un zâmbet pe buze, fie că avem o relație strânsă cu acestea, animalele ne ajută să ne dezvoltăm și ne cresc calitatea vieții, mai ales în rândul copiilor.
Sănătatea copilului nostru este cea mai importantă, iar beneficiile acestei interacțiuni om-animal se pot observa pe plan fizic, social, emoțional și cognitiv.

Dezvoltarea socio-emoțională
Animalele pot facilita dezvoltarea socială la copii, deoarece îi ajută pe copii să se exprime liber, să înțeleagă mai bine comunicarea non-verbală și să descifreze intenții, această interacțiune fiind asociată cu o creștere în rândul competențelor sociale.
În multe cazuri, s-a observat că celor mici le place să vorbească cu animalele, considerându-i niște prieteni adevărați. Acest lucru are efecte benefice în ceea ce privește comunicarea, deoarece copilul poate povesti experiențe personale sau aspecte ce țin de starea lui emoțională, lucruri pe care copii nu le pot exprima liber tot timpul. Dar dacă au un prieten apropiat, cum ar fi animalul, atunci exprimarea devine mult mai ușoară. Exersarea acestor competențe îl va ajuta pe copil să își îmbunătățească nivelul de comunicare și cu alte persoane.
De asemenea, a avea în grijă un animal îl face pe copil să se simtă important și să aibă un scop, deoarece un animal de companie îi oferă oportunitatea copilului de a ajuta și a avea grijă de cineva. Datorită comportamentelor de îngrijire de care copilul dă dovadă în relația cu animalele, copilul poate deveni mai empatic și poate dezvolta mai multe comportamente prosociale. Mai mult, succesul în grija unui animal a fost asociată cu o creștere a încrederii în sine și un nivel al autonomiei mai crescut.
Un aspect din dezvoltarea copilului care este facilitat de interacțiunea cu un animal, este percepția despre sine. Conștientizarea propriei persoane îl ajută pe copil să înțeleagă că dorințele sale sunt diferite de ale celorlalți și îl ajută să facă evaluări despre emoțiile sale și ale celorlalți din jur.
Animale de companie – suport social pentru copii
Suportul social este foarte important în dezvoltarea copilului, deoarece îi oferă copilului o plasă de siguranță atunci când se află în distres. Lipsa acestuia este un factor de risc semnificativ pentru diferite probleme psihologice, mai ales în rândul copiilor vulnerabili. Studiile au arătat ca interacțiunea cu anumite animale, spre exemplu cainii, poate avea efecte benefice în ceea ce privește stresul. În situații noi stresante, stresul perceput de copii a fost mult mai mic în cazul copiilor care erau în prezența câinilor și cu care au interacționat, oferindu-i copilului sprijin în astfel de situații.
Această sursă de sprijin fizic și emoțional poate fi benefică și în cazul anumitor situații traumatizante, datorită faptului că animalele își exprimă autentic sentimentele și acestea pot fi mult mai iertătoare decât oamenii. De asemenea, nivelurile de anxietate sunt mult mai scăzute în cazul copiilor care au relații cu animalele lor de companie.

Dezvoltarea cognitivă
Pentru copii, animalele sunt o noutate. Aceștia nu au un bagaj informațional atât de vast despre ele cum avem noi, adulții. Când apare o nouă informație în câmpul perceptiv al copilului, aceasta va trebui integrată în felul în care copilul își reprezintă realitatea. Interacțiunea cu stimuli noi, cum ar fi animalele, facilitează acest proces și dezvoltarea cognitivă a copilului, ajutându-l să își formeze noi teorii despre lumea din jur. Copii sunt foarte curioși, iar informațiile noi pe care le asimilează îi vor stimula curiozitatea și atenția.
Mai mult, copii vor învăța mai repede și mai bine datorită faptului că aceștia rețin mai multă informație atunci când sunt implicați emoțional în relații semnificative pentru ei, cum ar fi relația cu animalul propriu.

Activitatea fizică
Copii care au un caine ca și animal de companie au mai puține șanse să dezvolte probleme legate de greutate, deoarece un caine poate promova activitatea fizică, copii fiind mai dornici de a efectua exercițiu fizic, dacă acesta implică joaca cu un companion.

Terapie și activități asistate de animale
Terapia asitată de animale este un tip de terapie care are un scop bine definit, cum ar fi îmbunătățirea fizică, mentală, emoțională sau socială. Animalele folosite în aceste sesiuni de terapie sunt bine antrenate, iar beneficiile terapiei sunt creșterea empatiei și a compasiunii, centrarea spre exterior, creșterea abilităților de îngrijire și a celor de relaționare, amuzamentul, recreerea, socializarea, stimularea mentală, beneficii fiziologice și îmbunătățirea limbajului.
Acest timp de terapie este benefică pentru copii ce au o tulburare de spectru autist, deoarece îi ajută la îmbunătățirea abilităților socio-emoționale, facilitând comunicarea.
Călăritul, în cazul copiilor cu autism, s-a dovedit a fi foarte eficient în creșterea motivației sociale, a atenției și în scăderea comportamentelor sedentare.
De asemenea, terapia asistată de animale poate fi benefică și în cazul copiilor cu ADHD. Relația cu un animal presupune multă atenție și grijă, iar antrenând acestă atenție, simptomele tulburării pot fi reduse.
Alte beneficii ale interacțiunii cu animale au fost puse în evidență într-un studiu în care copii au învățat despre biologia acestora și cum să aibă grijă de animale, cum să le hrănească, cum să le țină corect în brațe. S-a observat o scădere a comportamentelor agresive, o învățare mai accelerată și o diminuare în comportamentele patologice (la cei cu ADHD și la cei cu tulburări de conduită).
Haide în lumea benefică a interacțiunii cu animalele
Haideți să îi ajutăm pe cei mici să descopere împreună această lume! Iată câteva idei prin care îi poți facilita copilului tău conexiunea cu animelele:
- Adoptă un animal de companie
- Fă voluntariat cu copilul tău la un adăpost de animale
- Dacă ai prieteni care au animale, oferă-te să ai grijă de acesta împreună cu copilul tău
- Ține un animal în foster. De obicei, agențiile de adopții a animalelor îți oferă oportunitatea de a avea grijă de un animal de companie, pe o perioadă nedeterminată, fără să îl adpoți.
Sursa foto: www.freepik.com
Bilbiografie
- Schuck, S. E. B., Emmerson, N. A., Fine, A. H., & Lakes, K. D. (2013). Canine-Assisted Therapy for Children With ADHD. Journal of Attention Disorders, 19(2), 125–137.
- Margaret M. Bass, Catherine A. Duchowny, Maria M. Llabre (2009). The Effect of Therapeutic Horseback Riding on Social Functioning in Children with Autism. Journal of Autism and Developmental Disorders, 39, 1261-1267
- A.-N. Grigore, Marius Bazgan (2017). Effects of Assisted Animal Therapy on the Development of Socio-emotional Abilities of Children with Autism. Bulletin of the Transilvania University of Braşov, Series VII: Social Sciences and Law, 10, 231-238.
- Darlene A. Kertes, Jingwen Liu, Nathan J. Hall, Natalie A. Hadad, Clive D. L. Wynne, Samarth S. Bhatt ( 2017). Effect of Pet Dogs on Children’s Perceived Stress and Cortisol Stress Response. Social Development, 26(2), 382–401.
- HABRI. Child Health & Development. 20 march 2020. Url: https://habri.org/research/child-health-development/#footnote-9
- Gail F. Melson (2003). Child Development and the Human–Companion Animal Bond. American Behavioral Scientist, 47(1), 31-39.
- Layla Esposito, Sandra McCune, James A. Griffin, Valerie Maholmes (2011). Directions in Human–Animal Interaction Research: Child Development, Health, and Therapeutic Interventions. Child Development Perspectives, 5(3), 205-211.
- A. M. Gadomski, M. B. Scribani, N. Krupa and P. Jenkins (2016). Pet dogs and child physical activity: the role of child–dog attachment. Pediatric Obesity, 12(5).
- Nicholas, R. Fawcett, Eleonora Gullone (2001). Cute and Cuddly and a Whole Lot More? A Call for Empirical Investigation into the Therapeutic Benefits of Human–Animal Interaction for Children. Behaviour Change, 18(2), 124-133.