Alimentația sănătoasă la copii și modificările care apar la micii școlari, în plan fizic, dar și psihologic, sunt importante în buna dezvoltare a acestora. După cum am observat în articolul „De ce perioada copilăriei mijlocii (6-12 ani) este atât de importantă?”, aceste modificări sunt complexe și au un impact puternic asupra copilului. Mai mult decât atât, stilul de viață și experiențele din această perioadă determină anumite modificări în ceea ce privește procesul de dezvoltare. De exemplu, studii recente au arătat că, stilul de viață și alimentația au un efect foarte mare asupra apariției pubertății și a dezvoltării ulterioare, în adolescență. Acest efect se manifestă nu doar la nivel fizic, cât și psihologic, influențând traiectoria de dezvoltare a copilului.
Alimentația sănătoasă la copii (6-12 ani) și importanța ei
Probabil una dintre cele mai solicitante perioade atât pentru copil, cât și pentru părinte este apariția pubertății. Momentul începutului acesteia este strâns legat de eliberarea unui hormon numit kisspeptină. Concomitent cu acesta, glandele adrenale eliberează hormonii sexuali. Tot acest proces de eliberare hormonală întreține modificările care au loc pe tot parcursul pubertății. Dezvoltarea din perioada pubertății este extrem de importantă, reprezentând momentul de tranziție de la copilărie la maturitate.
Printre factorii cei mai studiați în ceea ce privește grăbirea apariției pubertății se numără:
- Alimentația
- Expunerea excesivă la lumina artificială
- Stresul
Știm că procentul de apariție a obezității chiar în rândul tinerilor a crescut foarte mult în ultimii ani. Acest lucru este datorat în mare parte lipsei unui comportament alimentar sănătos. Mâncarea nesănătoasă, înlocuirea meselor principale cu gustări și cantitatea din ce în ce mai mare de zahăr consumată de un copil este într-adevăr un semnal de alarmă în această privință. Studiul lui Freedmann din 2003, având un eșantion de 1100 de fete la vârsta copilăriei mijlocii, a arătat că fetele care aveau un indice de masă corporală peste medie, intră la pubertate mult mai devreme (cu 2 sau chiar 3 ani). Explicația științifică oferită de aceștia a fost că, celulele grase eliberează un hormon numit leptină, care sporește eliberarea de kisspeptină. Cu alte cuvinte, cu cât existau mai multe celule grase în corp, cu atât riscul de a intra mai devreme la pubertate era mai mare.
O alimentație echilibrată și sănătoasă reglează acest ritm al proceselor care întrețin modificările din perioada pubertății.
Stilul de viață
Nu doar alimentația a fost descoperită ca fiind un puternic factor care influențează dezvoltarea viitorului pubertar. Expunerea excesivă le ecrane este și ea un factor de influență. Melatonina, cunoscută drept hormonul somnului, se eliberează în lipsa luminii. Aceasta încetinește eliberarea de kisspeptină. Datorită expunerii excesive la lumina artificială, precum sunt ecranele telefoanelor și ale tabletelor, corpul nu mai eliberează melatonină, iar eliberarea de kisspeptină nu este încetinită.
Un alt factor studiat, de data aceasta de Trickett și colaboratorii, este stresul din perioada copilăriei mijlocii. Nivelul ridicat de stres din această perioadă influențează traiectoria de dezvoltare a viitorului pubertar. Acest lucru se datorează dezechilibrelor care apar în ceea ce privește eliberarea hormonală.
Cu toate acestea, s-a dovedit și faptul că afecțiunea primită de la părinți și implicarea atât a mamei cât și a tatălui în creșterea copilului, reglează procesele care influențează dezvoltarea celui mic.
Apariția pubertății precoce nu este totuși un semn de îngrijorare
După cum Jessa Gamble, menționează în articolele sale despre pubertate, având în vedere numeroșii factori care pot determina apariția precoce a pubertății, nu trebuie să ne îngrijorăm dacă aceasta apare. Este deosebit de important însă, este să ne asigurăm că începem să acordăm atenție factorilor care influențează acest traseu de dezvoltare. Pe lângă preocuparea cu privire la un stil de viață sănătos, care va fi abordată în continuare, trebuie să acordăm atenție unor factori importanți. Aceștia sunt: dezvoltarea personală a copilului și starea de bine a acestuia.
Minte sănătoasă în corp sănătos
Așa cum am menționat, alimentația la copii, în perioada copilăriei mijlocii, are un efect puternic asupra dezvoltării copilului în adolescență și mai apoi în viața de adult. E important ca alimentația copilului să fie cât mai echilibrată și sănătoasă. De aceea, e necesar să vă îndreptați atenția asupra câtorva aspecte:
- e deja bine cunoscută importanța aportului de vitamine și substanțe nutritive în buna dezvoltare a copilului, de aceea este foarte important să acordați atenție comportamentului alimentar al acestuia.
- asigurați-vă că cel mic are cel puțin o oră de activitate fizică pe zi, pentru o dezvoltare armonioasă, nu doar fizică, cât și psihică.
- dacă este posibil, setați un program săptămânal pentru utilizarea tabletelor sau a altor dispozitive. Stabiliți un program pentru toată familia, pentru a crește responsabilizarea celui mic și a oferi un bun exemplu.
- somnul este o componentă importantă în dezvoltarea armonioasă a copilului, de aceea nu uitați că în copilăria mijlocie, este important ca cel mic să doarmă între 9 și 12 ore, incluzând somnul de după-masă.
După cum am putut observa, un stil de viață sănătos asigură o dezvoltarea armonioasă. Noi, Echipa Copil creativ, venim în ajutorul tău cu cărțile audio de dezvoltare personală. Conținutul acestora este educativ și vor învăța o mulțime de lucruri! Vor învăța ce înseamnă o alimentație sănătoasă, cum pot să-și gestioneze emoțiile și ce este important în educația lor financiară. Mai multe detalii despre produse găsești aici. Hai în lumea Copil Creativ!
DelGiudice, Marco. „Middle childhood: An evolutionary-developmental synthesis.” Handbook of life course health development.
Freedman, David S., et al. „The relation of menarcheal age to obesity in childhood and adulthood: the Bogalusa heart study.” BMC pediatrics
Gamble, Jessa. „Puberty: Early starters.” Nature
Trickett, Penelope K., Jennie G. Noll, and Frank W. Putnam. „The impact of sexual abuse on female development: Lessons from a multigenerational, longitudinal research study.” Development and psychopathology