Am pregătit pentru tine 22 de activități creative practice, pe care le poți face împreună cu cel mic, în timpul liber .
Să ne bucurăm de un timp plăcut în familie, acasă!
Activități în casă pentru copii și familie
În articolul 15 Activități online pentru copii în perioada izolării am propus activități pe care copilul tău le poate desfășura online, dar noi știm că timpul petrecut pe internet trebuie să fie unul limitat pentru copilul nostru.
Deși mediul online poate fi o sursă de învățare și dezvoltare, acesta este și un mediu mai sărac în informații decât mediul fizic, în care copilul poate interacționa cu obiectele și cu alte persoane. De aceea este foarte important, ca pe lângă activitățile academice, de dezvoltare și de recreere pe care le are copilul pe internet, să introducem în programul său zilnic și o serie de activități practice pentru a se putea dezvolta cât mai optim. De asemenea, un alt aspect important în dezvoltarea acestuia este comunicarea. Înainte de toate, îi prezentăm ideile noastre și îl lăsăm pe acesta să decidă ce i-ar plăcea să facă.
Iată o listă de activități de care copilul tău se poate bucura în această perioadă de izolare:
1. Lucru manual:
Prin lucru manual, îl ajutăm pe copilul nostru să își deprindă abilități de coordonare mână-ochi, să își cultive interesul pentru explorare, să își dezvolte încrederea în sine, și nu în ultimul rând, lucrul manual îi stimulează imaginația, creativitatea și auto-disciplina. Așa că haideți să îl ajutăm să creeze lucruri frumoase prin:
-
Pictat
-
Desenat
-
Modelat plastilină
-
Lipit
-
Tăiat hârtii
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/22baca3e4d5e6e1e1af681f591fd0151.jpg)
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/95d2b0b3b1a2cb5fc4f1ade6ba6eb0aa.jpg)
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/75518ff7f573d396f35d15c520c41ff3.jpg)
2. Puzzle-uri:
Acestea îl vor ajuta pe copilul tău să își folosească gândirea logică, dar și să-și dezvolte răbdarea!
3. Treasure Hunt:
Ai nevoie doar de niște bucăți de hârtie și un mic premiu la sfârșit pentru cel mic. Primul pas este să ascunzi premiul, undeva în casă. Scrie pe bucățile de hârtie diferite indicii care duc la premiu și împrăștiile prin camere. Dă-i bucățică de hârtie cu primul indiciu copilului tău și așteaptă să găsească ”comoara ascunsă”. Copilul tău se va distra de minune și îi vei stimula gândirea, atenția, abilitatea de a rezolva probleme și încrederea în sine.
Activități Montessori
Metoda Montessori este o metodă de învățare, pentru a susține dezvoltarea naturală a copiilor, bazată pe dezvoltarea creativității, concentrării, curiozității și abilităților de rezolvare a problemelor.
4.”Monedele rătăcite”: Amestecăm mai multe monede (sau orice alte lucruri de tipuri diferite) într-un bol, iar lângă punem boluri goale, pentru ca cel mic să le sorteze. Putem crește dificultatea acestei activități prin sortare contra-cronometru.
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/activitate-montessori-sortare-monede.jpg)
5. ”Să învățăm culorile”Avem nevoie de niște pahare colorate, sau pahare simple pe care putem lipi o hârtie cu culoarea respectivă și niște mărgele colorate, piese de lego, cuburi sau obiecte de diferite culori. Activitatea constă în sortarea corectă a obiectelor în funcție de culoarea acestora. De asemenea, o altă activitate prin care copilul poate învăța culorile, dar și să-și dezvolte creativitatea este crearea unui colier din penne colorate. Aici, veți avea nevoie de câteva paste penne, acuarele, pensule și ață. Copilul va putea crea un curcubeu din pennele pictate, iar apoi le va putea pune pe o ață pentru a-și crea propriul colier.
6. ”Învățăm să numărăm”: Pentru această activitate veți avea nevoie de câteva hârtii pe care să scrieți cifre (pe o hârtie 1, pe alta 2 și așa mai departe) și niște pietricele, monede, cuburi, biluțe, boabe de fasole etc. Pe fiecare hârtie copilul va trebui să pună atâtea obiecte câte scrie pe foaia respectivă.
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/DSC_3403-1.jpg)
7. ”Sacul cu cadouri”: Pentru această activitate ai nevoie de un sac și de mai multe obiecte pe care copilul tău le cunoaște. Roagă-l apoi să ia câte un obiect pe rând, cu ochii închiși, și să îl numească.
Un lucru foarte important ce facilitează dezvoltarea copilului este interacțiunea socială.
Acesta va învăța mult mai repede și mai bine dacă are un partener de joacă, sau mai mulți! În această perioadă, copilul nu se va putea întâlni cu prietenii lui, așa că, profită de acest timp pentru a te apropia de copilul tău!
Iată câteva idei de activități pe care le puteți desfășura împreună:
8. Cititul:
Poate că celui mic nu îi place să citească singur sau poate că este prea mic pentru a citi, așa că, poți veni în ajutorul lui citind povești, cărți sau articole pentru copii pe diferite teme de interes. Acest lucru îl va ajuta la îmbogățirea vocabularului, la stârnirea curiozității și stimularea imaginației.
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/411614-PD3HXE-856mica.jpg)
Jocuri în familie
Fie că este vorba de mimă, rummy, cărți de joc, jocuri de societate, relaxați-vă împreună cu copii dumneavoastră și întăriți-vă relația cu ei.
Alte idei de jocuri în familie sunt:
9. Mici scenete de teatru: imaginați-vă că sunteți într-un restaurant, la un hotel, la școală, la cumpărături, la bancă sau pe terenul de joacă. Atribuiți-vă diferite roluri cum ar fi: elevul, profesorul, vânzătorul, copilul să fie părinte, iar voi copii sau altele, și construiți o scenetă împreună. Vă veți distra de minune, iar copilul poate învăța din aceste situații cum ar trebui să se comporte, ce este adecvat într-o situație și ce nu, și să interacționeze social.
10. Creați un turn din pahare sau din cărți de joc. Puteți să formați echipe sau fiecare să-și construiască propriul turn. Puteți crea o competiție: ”cine termină primul turnul”, astfel dezvoltându-i copilului simțul competitiv.
11. Să construim din lego sau din cuburi! Puteți crea forturi, căsuțe, mașini sau diferite lucruri împreună cu cei mici.
12. Cortul din natura, acasă. Creați un cort cu copilul din cearceafuri puse pe o masă, sau în diferite locuri din casă unde vă permite spațiul. Acesta poate fi folosit ca spațiu de joacă pentru cei mici.
13. Construiți avioane de hârtie și lansați-le prin casă.
14. Învățăm prin curiozitate și întrebări! Puneți întrebări generale despre lume, spațiul cosmic, oameni, emoții, animale și răspundeți împreună cu cel mic la acestea. Spre exemplu: 1.”Oare câte planete are sistemul solar?” Dacă nimeni nu știe răspunsul, căutați informații și aflați răspunsul împreună. 2. ”De ce oamenilor le este frică?” etc.
15. Descoperiți împreună un nou gen de muzică!
16. Confecționați împreună stații de emisie-recepție din pahare de plastic legate între ele cu sfoară fixată la baza fiecărui pahar. Întindeți bine sfoara și fiecare poate vorbi în paharul lui.
17. Jucați ”rece, fierbinte”! Ascundeți prin casă un obiect, iar cel care trebuie să-l găsească se va ghida după indiciile, gheață, rece, călduț, cald, fierbinte, în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/59a4fb6fa7f33cc78f176637461192fc.jpg)
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/3477227mica.jpg)
Treburi casnice prin joacă!
Este foarte important să ne ajutăm copii să-și dezvolte nivelul de autonomie.
”Cu cât un copil este mai autonom, cu atât el e mai puțin anxios, mai rezistent, mai robust.” – Mircea Miclea – profesor, psiholog și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.
Copiilor le este greu să observe beneficiile pe termen lung ale activităților casnice, așa că le putem integra în joc:
18. Organizați un concurs: cine împachetează cel mai repede hainele, cine strânge cel mai repede jucăriile etc. De asemenea puteți include și premii la sfârșit. Puteți să organizați un concurs săptămânal, fiecare sarcină având un punctaj, iar la sfârșit să desemnați câștigătorul. Confecționați o hârtie pe care să vă treceți toți numele, iar la finalul zilei treceți sarcinile și punctele aferente din acea zi. Puteți să o colorați, să decupați steluțe și să o împodobiți pe placul vostru.
19. De asemenea, puteți crea o poveste, în care să întroduceți o sarcină casnică, adaptată în funcție de ceea ce îi place copilului. Spre exemplu, dacă îi plac mult animalele, puteți să vă prefaceți că hainele ce trebuie strânse, sau jucăriile, sunt niște animale ce trebuie salvate de un prădător. Aici, unul dintre părinți poate să își ia rolul de prădător, iar restul vor trebui să strângă cât mai repede hainele sau jucăriile, fără ca prădătorul să le ia.
De asemenea, este de preferat ca aceste activități să se desfășoare în familie, astfel copilului îi va fi mai ușor să le facă dacă nu e singur.
20. Să învățăm să gătim!
Dacă tot trebuie să stăm în casă, putem să organizăm seri de gătit în familie! Fie că e vorba de prăjituri, salate sau alte bunătățuri, copilului îi va plăcea la nebunie să ajute la gătit, mai ales dacă este vorba de mâncarea lui preferată!
Și în acest caz, ne putem folosi de povești pentru a putea facilita motivația copilui. ”Am primit o scrisoare secretă! Aici scrie că Superman (sau un personaj plăcut de copilul tău) are nevoie de ajutorul nostru! El trebuie să salveze lumea și nu mai are energie, așa că, ne roagă să îi preparăm un fel de mâncare!”
21. Să nu uităm de sport!
Activitatea fizică e esențială în această perioadă, în care mersul pe jos e limitat, iar spațiul în care putem face sport e redus considerabil. În schimb, putem crea un spațiu în sufragerie o dată pe zi, sau cînd ne permite timpul și să facem activități fizice. Putem pune pe lp sau la televizor un video cu exerciții fizice pentru copii și le putem desfășura în familie.
De asemenea, putem face yoga, încercând să imităm diferite poziții.
![](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2020/03/732792-PS7SGZ-731mica.jpg)
22. Interpretează roluri de teatru!
Teatrul dezvoltă încrederea în sine a copilului. Provoacă-ți copilul să se joace cu păpuși create din șosete și să inventeze o poveste. Poate chiar să facă un spectacol de teatru în fața familiei! La sfârșit inversați rolurile! Dacă nu ai păpuși creative din șosete, am pregătit noi pentru copilul tău AICI și vei primi un CADOU!
![Copil creativ](https://copilcreativ.ro/wp-content/uploads/2022/06/Ateliere-creative-pentru-copii-Gilau-2.jpg)
De asemenea, te invităm să intri pe grupul nostru de Facebook, pentru a afla mai multe activități creative pentru copilul tău!
Să profităm de acest timp pentru dezvoltarea sănătoasă a personalității copilului tău!
Surse articol:
-https://www.cristinaotel.ro/7-activitati-montessori-pentru-copilul-tau/?fbclid=IwAR2yqyD_kOqHiqpceU3XLkDjdL4opr4QL9-0MXe10DX1Hh1D2v3PnjPhGpY
-https://www.freepik.com/home
Pingback: Timp de calitate alături de copil. Beneficiile și importanța acestuia